GRO SELV giver unge i hele landet nye platforme for grønne idéer

Pressemeddelelse
GRO SELV 2020
Siden starten i 2016 har frivillige i projektfællesskabet GRO SELV faciliteret over 300 workshops med mere end 17.000 deltagere. Nu skal GRO SELVs metoder, med støtte fra Tuborgfondet og i samarbejde med kommuner, biblioteker og højskoler, udbredes til unge i hele landet og gøre bæredygtighed mere virkeligt og praktisk. 

Nu får unge i hele Danmark muligheden for at eksperimentere med alt lige fra upcycling og klimavenlig mad, til sæsonbaserede oplevelser samt praktiske projekter. Gennem samarbejder med højskoler, kommuner og biblioteker igangsætter GRO SELV fællesskaber, som forankres i både større og mindre byer rundt omkring i hele landet. 

Tuborgfondet støtter GRO SELV med 3 millioner kroner, så de spirende bæredygtighedsfællesskaber blandt unge og de grønne metoder kan udbredes til hele landet. Blandt Tuborgfondets ansøgninger er de grønne projekter begyndt at fylde mere og mere. Og efterspørgslen på at kunne engagere sig i bæredygtige fællesskaber blandt unge er stigende. “Her er GRO SELV et rigtig godt tilbud. For der kan unge i fællesskab handle på den grønne omstilling, få hinandens idéer til at blomstre og skabe nye bæredygtige løsninger,” siger Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet. 

Et fællesskabsinitiativ for grønne igangsættere
Projektet har en særlig form, som skal appellere bredt. For GRO SELV kalder sig hverken en klub eller en forening. Nærmere et fællesskab - i den forstand, at det er flydende og tilpasset unge. “I GRO SELV skaber vi rammerne, gerne så fleksible som muligt. Vi oplever, at folk er ansvarlige, og vi byder ethvert engagement velkommen,” forklarer projektleder Martha Nørgaard. 

GRO SELV blev etableret af Danmarks grønne tænketank CONCITO i 2016, og er et fællesskabsinitiativ, der giver unge en platform for grøn handlekraft og grønne projekter, med en vision om at understøtte en grøn kultur. “Projektet er en konkret metode til at engagere unge, der er bekymrede for fremtiden og har lyst til at agere i den grønne omstilling,” forklarer CONCITOs direktør Christian Ibsen.  

Fællesskabet og aktiviteterne fungerer som accelerator for grønne, kreative og entreprenante drømme, der kan blive til virkelighed og efterfølgende inspirere til vidensdeling både lokalt, nationalt og digitalt. 

Projektleder Martha Nørgaard beskriver de frivillige GRO SELV’ere som “grønne igangsættere”, der bl.a. redder og forvandler ressourcer, og tryller vilde planter og overskuds-grønt om til grøn gourmet. “Den måde der laves projekter på i GRO SELV, håber vi på at se meget mere af i fremtiden. Vi må spørge os selv, hvordan vi kan leve godt, med en minimal udledning og maksimal livskvalitet. I GRO SELV handler man i fællesskab på sin lyst til forandring, og det kommer der en masse gode eksperimenter ud af,” fortæller Martha Nørgaard. 

Fra spæd idé til grøn karriere
For 24-årige Chelar Ali har GRO SELV fungeret som et springbræt til en grøn karriere. Hun var under uddannelse som gartner på Roskilde Tekniske Skole, da hun i sommeren 2018 opsøgte GRO SELV. Siden da har hun holdt ved og taget del i flere projekter - herunder faciliteret sanketure og bæredygtig beauty-workshops. De erfaringer, hun har gjort sig, og det netværk GRO SELV har ført med sig, banede vejen for en elevplads og senere hen et fuldtidsjob i en socialøkonomisk virksomhed. “Før jeg blev en del af GRO SELV, havde jeg en masse tanker og idéer, som jeg gik rundt med for mig selv. GRO SELV gjorde det muligt for mig at prøve dem af og føre dem ud i virkeligheden,” fortæller Chelar Ali. 

Følg med i GRO SELVs aktiviteter på Instagram og Facebook og hold dig opdateret på kommende projekter og events på groselv.dk

For yderligere information
Martha Nørgaard, projektleder, mn@concito.dk, 61 66 05 15

Foto til mediebrug. Fotograf: GRO SELV

GRO SELV-event pressefoto
Relaterede emner
Kontakt
Martha
Projektleder, GRO SELV