Hvad får kommunerne ud af Den Grønne Rygrad

Den Grønne Rygrad skaber overblik og kobler lokale åben skole-tilbud med kommunale strategier, så det store læringspotentiale i de praksisnære undervisningsaktiviteter ikke går tabt.

Målet med Den Grønne Rygrad er at opkvalificere og dele viden og best practice både internt i kommunerne og de deltagende kommuner imellem. 

I mange kommuner er der en lang række virkeligheds- og praksisnære undervisningstilbud om klima, bæredygtighed og grøn omstilling, der kan støtte op om kommunens strategier for bæredygtighed i undervisningen og styrkelse af STEM-fagene. 

Skaber overblik og kobler med strategier
Men der er alt for få, der kender til eller benytter de mange gode lokale og regionale åben skole-tilbud. Det betyder, at en masse potentiale for endnu bedre grøn praksisnær undervisning går tabt. Derfor tilbyder Den Grønne Rygrad at skabe overblikket og udvælge de gode aktiviteter samt fremhæve, hvordan åben skole-tilbuddene supplerer anden undervisning og kan opfylde specifikke kompetence- og læringsmål for at skabe en sammenhængende grøn uddannelse. 

Projektet skal således understøtte de indsatser og strategier, som allerede findes i kommunerne, ved at sikre, at de gode forløb bliver kvalificerede og synlige for lærerne.

Samtidig kan Den Grønne Rygrads kortlægning af de eksisterende tilbud give et overblik over, på hvilke områder og klassetrin, kommunen kan sætte strategisk ind i forhold til udviklingen og udvælgelsen af nye tilbud i kommunen.

Giver inspiration, viden og rammer for erfaringsudveksling
Både Klimaambassaden og Haver til Maver har mange års erfaring med praksis- og virkelighedsnær undervisning. Vi har mange års erfaring i at samarbejde med både skoler og kommuner samt involvere børn og unge i undervisningen. 

De næste fem år har vi mulighed for sammen med 15-20 kommuner at lave den kobling, som ingen har tid til i en travl virkelighed. Deltagende kommuner bliver desuden inviteret til masterclasses for åben skole-aktører, ressourcepersoner og lærere. Her vil vi dele faglig inspiration, viden og erfaringer med organisationsudvikling og lokal kommunal forankring af læringsforløb med hinanden.

Som en væsentlig del af programmets udvikling og kvalitetssikring bliver der løbende  afholdt netværksmøder med relevante eksperter og praktikere såsom lærere, forskere og ansatte i kommuner på uddannelsesområdet.

Den Grønne Rygrad er støttet af:

Novo