Danmark skal kæmpe hårdere for den grønne førertrøje

Pressemeddelelse
Kort over nordeuropa

Fremadrettet rækker Danmarks mål og ambitioner ikke længere til en førerposition, men snarere til en plads i midt i feltet sammenlignet med de andre nordeuropæiske lande

Danmark vil sakke bagud i forhold til andre nordeuropæiske lande, hvis der ikke vedtages markant højere ambitioner for den grønne omstilling, viser ny CONCITO-analyse.

Fremadrettet rækker Danmarks mål og ambitioner ikke længere til en førerposition, men snarere til en plads i midt i feltet sammenlignet med de andre nordeuropæiske lande. Danmark vil sakke bagud, hvis der ikke vedtages markant højere ambitioner for Danmarks grønne omstilling i de kommende år. Det viser en ny CONCITO-analyse, som stiller skarpt på, om Danmark har lagt det rette ambitionsniveau og de rette spor ud til også i fremtiden at sikre en fortsat grøn førerposition.

Analysen stiller skarpt på Danmarks hidtidige og fremadrettede mål og indsatser på fem konkrete nøgleelementer på klima- og energiområdet, nemlig Danmarks drivhusgasreduktioner, udbygning med vedvarende energi, energieffektivisering og –besparelser i bygninger og industri, elektrificering af varme og transport samt bevillinger til forskning og udvikling. Disse mål og indsatser sammenlignes med situationen i hhv. Norge, Sverige, Tyskland og Holland.

Analysen viser, at Danmark gennem de seneste årtier har været et af de lande, som har sat de højeste grønne mål og leveret de bedste resultater, men fremadrettet står det klart, at Danmarks mål og tiltag ikke længere rækker til en førerposition, men snarere til en plads i midt i feltet blandt de lande vi sammenligner os med.

 

Rapporten viser, at vi stille og roligt risikerer at sakke bagud i forhold til den grønne omstilling af energisystemet i Danmark, og det er rigtigt ærgerligt - ikke bare for klimaet, men også fordi vi risikerer at sætte den danske førerposition og de enorme muligheder, der er for yderligere vækst og beskæftigelse inden for den grønne omstilling over styr.
Sara Petrycer Hansen, projektchef for CONCITOs initiativ om Danmark som grøn vindernation.

”Rapporten viser, at vi stille og roligt risikerer at sakke bagud i forhold til den grønne omstilling af energisystemet i Danmark, og det er rigtigt ærgerligt - ikke bare for klimaet, men også fordi vi risikerer at sætte den danske førerposition og de enorme muligheder, der er for yderligere vækst og beskæftigelse inden for den grønne omstilling over styr”, siger Sara Petrycer Hansen, projektchef for CONCITOs initiativ om Danmark som grøn vindernation.

Høje danske ambitioner har historisk fungeret rigtigt godt som katalysatorer for udvikling og investeringer i grønne teknologier, som både har været afgørende for Danmarks grønne omstilling og for skabelsen af en dansk grøn styrkeposition. Det har skabt vækst, arbejdspladser i hele Danmark, og en betydelig eksport af grønne løsninger.

Med energiaftalen fra juni måned, og regeringens nye udspil til klimaplan, er linjerne lagt for de danske mål og indsatser frem mod 2030. Samtidig har et bredt Folketing sat et nyt langsigtet mål for den langsigtede klimaindsats, nemlig netto-nuludledning senest i 2050.

”Med målet om netto-nuludledning har Danmark sat sig et klogt og ambitiøst klimamål. FN’s klimapanel har senest i mandags offentliggjort en rapport, der klart understreger de alvorlige konsekvenser af klimaforandringer selv med en meget ambitiøs global indsats, men har samtidig slået fast, at det stadig er muligt at begrænse konsekvenserne, hvis vi bringer alle sektorer og teknologier i spil meget hurtigt. Og her rækker Danmarks ambitioner frem mod 2030 slet ikke, selvom der på energi- og transportområdet bliver taget ganske godt fat”, siger CONCITOs direktør Christian Ibsen og fortsætter:

”Samlet set står der ét billede tilbage: Danmark er nød til at øge ambitionerne væsentligt de kommende år. Ellers leverer vi ikke det nødvendige bidrag til den globale klimaindsats. Og vi risikerer i øvrigt at forspilde muligheden for at kombinere en ambitiøs klima- og energiindsats med vækst og arbejdspladser i hele Danmark”.

Rapport
Danmark har gennem de seneste årtier været et af de lande, der satte de højeste grønne ambitioner, men fremadrettet rækker Danmarks mål og ambitioner ikke længere til en førerposition - snarere til en plads midt i feltet.

---

CONCITO søsatte i januar 2018 initiativet Danmark som grøn vindernation i samarbejde med sine store grønne virksomhedsmedlemmer Vestas, Grundfos, Danfoss og Rockwool, samt Ingeniørforeningen IDA.

Initiativet har fokus på at sikre bred politisk opbakning og et solidt vidensgrundlag bag visionen og målet om en ambitiøs dansk klima- og energiindsats, herunder koblingen til at styrke Danmarks rolle som grøn vinder-nation med vækst og arbejdspladser i hele Danmark.

Initiativet skal løfte blikket fra den snævre nationale klima- og energidagsorden, og fokusere på den globale grønne omstilling, og de potentialer og udfordringer det giver Danmark og vores grønne styrkepositioner nu og i fremtiden.

Yderligere information
Sara Petrycer Hansen, sh@concito.dk, 30 22 47 85