Anbefaling om handlingsplan for biomasse

Pressemeddelelse
Åbent brev til Lykke Friis fra Danske Energi, Landbrug og Fødevarer og CONCITO.

Kære Lykke Friis,

CONCITO, Dansk Energi og Landbrug & Fødevarer afholdt den 13. september 2010 en temadag om biomasse på Axelborg i København. Konferencen havde tilmelding fra over 200 deltagere fra Christiansborg, regioner og kommuner, centraladministrationen, universiteter og erhvervslivet.

Hovedformålet var at diskutere hvad en handlingsplan for intelligent og effektiv udnyttelse af bio- masse i Danmark skal indeholde. Disse bidrag ligger nu klar til dig og til Klimakommissionen som en samlet anbefaling om at der bør udformes en national handlingsplan for biomasse samt hvad en sådan blandt andet bør adressere.
Vores anbefalinger skal ses på den baggrund, at det danske landbrug og den danske energisektor indenfor de næste 10 -15 år vil undergå betydelige forandringer:
Energisektoren står på tærsklen til for alvor at bevæge sig ud af sin afhængighed af fossile brænds- ler. Halm, biogas og biomasse vil sammen med vind komme til at erstatte store mængder kul og naturgas.
Det danske landbrug, der tilhører verdens tredjestørste fødevareklynge, vil i fremtiden skulle spille en central rolle i forhold til udfordringerne med fødevareforsyning, klima- og miljø og vedvarende energi. Dette betyder, at rollen som energileverandør skal tænkes sammen med rollen som fødeva- reproducent.
På kort sigt er der en stor uudnyttet biomasseressource i og uden for EU og i Danmark. Strategisk prioritering af denne biomasse, så der opnås den mest effektive og bæredygtige udnyttelse af de forskellige former for biomasse, bør stå centralt i en handlingsplan for biomasse. Derfor er der behov for varige midler til forskning og udvikling af danske biomasseressourcer og de relaterede teknologier.
På lidt længere sigt kan det på grund af stigende global efterspørgsel være en udfordring at skaffe biomasse på et bæredygtigt grundlag og til konkurrencedygtige priser. Et centralt element i en nati- onal handlingsplan for biomasse bør derfor være, hvordan man sikrer, at den anvendte biomasse er bæredygtig, det vil sige reelt fører til en reduceret udledning af drivhusgasser, beskyttelse af økosystemfunktioner og den biologiske mangfoldighed. Dertil kommer at produktionen af biomasse er socialt og økonomisk bæredygtig og sikrer genanvendelse af essentielle ressourcer såsom kulstof og fosfor.

På lang sigt vil biomasse i stigende grad skulle anvendes i bioraffinaderier og i energiproduktionen. Biomassens energiindhold skal opgraderes og kulstof skal recirkuleres i energi- og industrisystemer for at sikre et bæredygtigt biomasseforbrug.
I det vedlagte notat anbefaler CONCITO, Dansk Energi og Landbrug & Fødevarer som nævnt, at regering og Folketing snarest udarbejder en national handlingsplan for biomasse.
Som det fremgår af notatet er de tre foreninger blandt andet enige om, at:
1. Biomasse kan bidrage til at gøre transportsektoren fossilfri 2. Der frem mod 2020 er uudnyttede biomasseressource i og uden for EU og i Danmark. 3. Det derfor er samfundsmæssigt fornuftigt og perspektivrigt at komme i gang med omstilling fra
fossile brændsler, men samtidig er det vigtigt allerede nu at sikre en effektiv og bæredygtig
udnyttelse af de forskellige former for biomasse. 4. Der er behov for varige midler til forskning og udvikling af danske biomasseressourcer og de
relaterede teknologier.
Vi håber du vil finde inspiration i vores fælles bidrag, og vi ser frem til at kunne få lov til at drøfte vo- res synspunkter med dig.

Med venlig hilsen

Thomas Færgeman
Direktør CONCITO

Claus Søgaard-Richter
Direktør Landbrug og Fødevarer

Lars Aagaard
Direktør Dansk Energi