Replik på kritik af biomasserapport

Debatindlæg
Fem CONCITO-medlemmer kritiserer i en fælles udtalelse vores rapport om ”Klimapåvirkningen af biomasse og andre energikilder”. Her en replik.
Dansk Energi, Dansk Fjernvarme, Landbrug & Fødevarer, DONG Energy og HedeDanmark skriver i den fælles udtalelse, at CONCITOs rapport baserer sig på et meget usikkert datagrundlag. 
Det er korrekt, at der er knyttet usikkerheder til beregningerne. Derfor er resultaterne også benchmarket mod andre undersøgelser med tilsvarende beregninger, herunder den seneste store rapport om emnet fra Europa-Kommissionens Joint Research Centre (JRC). Her gennemgår JRC al relevant litteratur på området, og udleder en syntese af dette. Denne syntese giver tilsvarende resultater som CONCITOs analyse, og det samme gør en række andre referencer som CONCITO har anvendt. 
 
Aktørerne skriver: ”Men det træ, energiselskaberne bruger til energiformål i Danmark kommer fra veldrevne skovdrifter, der leverer træ til en bred vifte af industrier, og kun lavkvalitetstræ anvendes til papir eller energiproduktion.”  
Netop dette scenarie er blandt de scenarier CONCITO har regnet på i rapporten, hvor vi desuden også har regnet på brugen af flis, som alene er lavet af grenaffald.
 
Aktørerne skriver, at rapportens biogasscenarier er urealistiske. 
Scenarierne er valgt, fordi det politisk er vedtaget, at man må anvende majs og andre energiafgrøder i produktionen af biogas, og fordi majs bruges til biogasproduktion i andre lande, herunder i Tyskland. Beregningerne viser, at biogas produceret på denne måde langt fra er CO2-neutral, hvilket også afspejles i vores anbefalinger. CONCITO har også regnet på biogas fra ren gylle som et best case-scenarie (om end dette er økonomisk urentabelt) og fra rent husholdingsaffald som alternativ til forbrænding. Vi har ikke regnet på scenarier med f.eks slagteriaffald idet denne ressource er opbrugt, og analysen baserer sig på en såkaldt konsekvens-LCA, som baserer sig på merproduktion og ikke på en eksisterende produktion.
 
Aktørerne kritiserer CONCITO for ikke at regne på varmeproduktion. 
Vi har lavet analysen (som også dækker sol, vind og flydende biobrændsler) for at kunne sammenligne med brugen af fossile brændsler. For de fossile brændsler er heller ikke anvendt varmeproduktion, og sammenligningsgrundlaget er således det samme. 
 
For en god ordens skyld skal det understreges, at rapportens konklusioner og anbefalinger er udtryk for CONCITO-sekretariatets faglige vurdering på grundlag af dialog med CONCITOs medlemmer. Da medlemmerne i en så bred organisation som CONCITO ikke altid vil være fagligt eller politisk enige, kan de dog på ingen måde tages til indtægt for de endelige anbefalinger.