Om projektet: Fra planetære grænser til planetær politik

Vi lever i en tid med sammenhængende klima-, natur- og miljøkriser. Den seneste opdatering af status for de planetære grænser viste, at menneskeligheden nu har overskredet seks ud af ni grænser for jordens ”safe operating space”.

Ved at forsøge at løse én krise uden at tage hensyn til de andre risikerer vi at overskride grænsen for planetens bæreevne. 

Der er behov for en ny tilgang til udvikling af politik og forvaltning af ressourcer på tværs af klima-, natur og miljø - i Danmark og globalt. Planetær politik, dvs. politik der skaber bæredygtige samfund inden for de planetære grænser, repræsenterer et afgørende skridt på vej mod at tackle de presserende udfordringer, som vores planet står overfor i dag. 

Diagram der viser overskridelser og overholdelse af planetære grænser
Status for overholdelse og overskridelse af de planetære grænser (Richardson et al., 2023). 

Projektet ”Fra planetære grænser til planetær politik” har til formål at skabe og udbrede et vidensgrundlag for, hvordan vi kan føre politik i overensstemmelse med de planetære grænser i Danmark og globalt. 

Frem mod udgangen af 2026 vil CONCITO lave en række analyser af, hvordan de forskellige grænser påvirker hinanden, og hvad det har af konsekvenser for os mennesker. Projektets opgave er derfor løbende at samle og præsentere de væsentligste indsigter fra den videnskabelige forskning – især inden for Earth System Science – der er relevante for politikudvikling, der kan sikre en stabil national og global miljø- og klimatilstand.

Projektet skal derudover bruges til at bygge bro mellem den nyeste videnskabelige forskning og politiske, private og civilsamfundsmæssige beslutningstagere. 

Projektet følges af en videnskabelig ekspertgruppe bestående af: 

  • Katherine Richardson (ekspertgruppens forperson). Professor i biologisk oceanografi og leder af Københavns Universitets Sustainability Science Center. Hovedforfatter på seneste statusopdatering for de planetære grænser. 
  • Carsten Rahbek. Professor i biodiversitet og leder af Københavns Universitets Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC). Medlem af Biodiversitetsrådet. 
  • Wolfgang Lucht. Medleder af forskningsenheden Earth System Analysis på Potsdam Institute for Climate Impact Research, og medlem af den tyske regerings miljøråd (SRU). 
  • Michelle Merrill Betsill. Professor i global miljøpolitik, Københavns Universitet, stifter af forskningsalliancen Earth System Governance og redaktør på forskningstidskriftet Earth System Governance.
  • Tiina HäyhäPhD i Environment, Resources, and Sustainable Development fra Parthenope University i Napoli. Forsker i forskningsenheden Planetary Boundaries Research Lab på Stockholm Resilience Centre.  
Kontakt
Andreas Lind

Seniorkonsulent, Klimalaboratoriet

al@concito.dk
Cecilie

Seniorkonsulent, Klimalaboratoriet

cfr@concito.dk