Fødevarer og klima

Produktionen af mad står for 30 procent af klodens samlede udledning af drivhusgasser. En stor del af udledningerne kommer fra kødproduktionen. Kød er en meget klimabelastende fødevare, fordi dyrene udleder drivhusgassen metan og fodres med afgrøder, som bliver importeret fra udlandet og kræver meget plads at dyrke.  Det fører til, at regnskov og andre naturområder bliver fjernet.

VDA fødevarer og klima

Madspild er den anden store årsag til fødevareproduktionens store udledning. Faktisk går cirka 30 procent af maden til spilde. Madspild foregår i alle led af fødevareproduktionen både hos dem, der producerer maden, forhandlerne som for eksempel supermarkeder og hjemme hos os selv.  Supermarkederne stiller krav til størrelsen og formen på grøntsager, og mange ville ikke sælge de “grimme” fødevarer. Det betyder, at landbrugene i stedet smider dem væk. På den måde kommer de “grimme” fødevarer aldrig videre fra producenten og ender som spild. Der er også madspild i supermarkederne, som køber ind, så de altid har fulde hylder, og sælger maden i store pakninger. Det kan betyder, at maden nogle gange bliver for gammel, inden den når at blive købt af forbrugerne. Derudover kan der også være madspild hjemme ved os selv, for eksempel når vi smider resterne ud fra vores middagsmad, eller hvis vi ikke når at spise de fødevarer, vi har købt. 
 

 

Vil du lære mere om fødevarer og klima? Så klik på disse links: