Hvad kan man selv gøre?

En dansker udleder i gennemsnit 17 tusind kg altså 17 ton CO2 hvert år. Det kommer blandt andet fra vores mad, transport og ting og sager, vi køber. Men hele 5 ton CO2 skyldes fælles udledninger fra for eksempel drift af danske sygehuse, skoler, infrastruktur og andre ting, vi alle sammen benytter i samfundet. Det er især staten, regionerne og kommunerne i Danmark, der kan gøre noget ved disse udledninger. Derfor kan man som borger ikke nedbringe disse udledninger ved at ændre sit eget forbrug Til gengæld kan man påvirke politikken ved at  stemme på politikere, der bakker op om den grønne omstilling, eller ved hjælp af aktivisme.

Hvis man gerne vil gøre noget for at mindske de gennemsnitligt 12 ton, som man selv har magt over, er der ting, man kan gøre som enkeltperson. Dette gælder særligt inden for fire områder:

Mad og drikkevarer
Vores mad påvirker klimaet på flere forskellige måder. Når fødevarerne produceres og transporteres, kræver det ressourcer og udleder drivhusgasser. Desuden smides omkring en tredjedel af alt mad ud, og det betyder, at der er en masse udledninger, som kunne undgås, hvis vi blot bliver bedre til at undgå madspild.

Som tommelfingerregel kan man mindske sine personlige udledninger betydeligt ved at spise mindre kød (især kød fra okse og lam), spise mad, der er dyrket lokalt og er i sæson samt undgå madspild.

Transport
Transport er forbundet med store udledninger, og særligt fly udleder rigtig meget drivhusgas. Det er derfor en god ide at overveje, om det er nødvendigt at flyve, når man skal på ferie, eller om man kan tage bil, tog, bus eller allerbedst: cyklen. Generelt kan man sige, at kører man flere sammen i en bil, eller hvis man kører i en elbil, så er det bedre at køre bil end at flyve, men de fleste biler udleder dog stadig en del CO2. Bus og særligt tog, som nogle steder endda er elektriske, er som regel betydeligt mere klimavenlige måder at komme fra et sted til et andet end både bil og fly.

Forbrug
Elektronik, tøj, møbler og alt det andet, vi køber og ejer, er ofte produceret uden for Danmarks grænser på forurenende fabrikker. Derefter er det transporteret med skib eller fly på tværs af kloden, og både produktionen og transporten udleder drivhusgasser. Hvis vi kan købe færre ting, passe bedre på dem, så de holder længere, og købe brugt, når vi har behov for at købe noget, kan det gøre en stor forskel for klimaet.

VDA hvad kan man selv gøre

Aktivisme
Man kan være med til at skubbe klimadagsordenen i en mere ambitiøs retning ved hjælp af klimaaktivisme. Politikerne i Danmark er folkevalgte og skal derfor sørge for at repræsentere borgernes ønsker. Borgere kan derfor engagere sig i fællesskaber, der gør politikerne opmærksomme på, at befolkningen ønsker en mere seriøs klimapolitik. Politikerne bliver nødt til at lytte til borgerne, når de siger, de gerne vil have mere ambitiøs klimahandling, blandt andet fordi de risikerer, at de ellers ikke bliver genvalgt ved næste valg. 

Der er mange forskellige måder at lave klimaaktivisme på. Det kan være alt fra at planlægge demonstrationer til at skrive et debatindlæg og lave grupper, hvor man kan mødes og snakke med andre klimabekymrede borgere.

 

Vil du lære mere om hvad man selv kan gøre? Så klik på disse links: