Der er virksomheder. Og så er der fremtidens virksomheder

Blog

Klimatopmødet i Paris slog en tyk streg under behovet for en accelereret grøn omstilling. Alene 2 graders-målsætningen vil kræve, at alle – nationer, virksomheder og forbrugere – spænder musklerne og driver omstillingen op i et markant højere gear. 

Klarsynede virksomheder verden over har forstået budskabet. De nøjes ikke med skåltalerne og noble ord om behovet for bæredygtig forretning. De er benhårde do’ere. På den globale scene har giganter som Biogen, Unilever, Adidas, Interface og Philips for længst kastet sig ind i kampen for at omsætte ambitionerne til påviselig praksis. De sætter mål om energineutralitet i deres virksomhed. De forpligter deres leverandører på at nedbringe deres udledninger og miljøaftryk markant. De indfører cradle-to-cradle, hvor alle materialer genbruges. 

Den slags virksomheder har Danmark heldigvis også ganske mange af. Fra store virksomheder som Danfoss, Grundfos og COOP til mindre som Kvadrat, Duba-B8 og Novotex. Men de er langt fra flertallet. 

Torsdag 14. januar etablerede CONCITO en helt ny erhvervsplatform for disse fremtidens virksomheder, der kan og vil den grønne omstilling. Vi vil samle netop dem, der har en klar ambition om at bidrage til en langt mere rodfæstet grøn omstilling af Danmark og dansk erhvervsliv. Det kræver viden – ikke mindst med inspiration fra den store verden omkring os. Den er i kernen af CONCITOs virke.

Udfordringen er, at Danmark fortsat har indrettet sig, så det bedre kan betale sig for virksomheder at tænke kortsigtet og uden den store omtanke for klima og miljø end det modsatte. Skal vi videre, kræver det handling på i hvert fald fire overordnede punkter.
 
Ambitiøs regulering
Ambitiøse langsigtede mål er vitalt, hvis virksomhederne skal investere i den grønne omstilling. De skal bakkes op af ambitiøs regulering – i Danmark, EU og internationalt (fx i handelsaftaler). Vandområdet er et godt eksempel på, at ambitiøs regulering kan bane vejen for en konkurrencedygtig industri. Vi har i dag nogle af verdens stærkeste virksomheder bl.a. som følge af strenge krav til drikkevand og rensning af spildevand. Et andet eksempel er EU’s energieffektiviseringsdirektiv,, der har betydet øget efterspørgsel efter energieffektive løsninger – og nu kopieres af bl.a. amerikanerne og kineserne. Vi skal videre den vej.

Intelligente incitamenter til grøn omstilling 
Omstillingen af industrien og erhvervslivet går kun hurtigt nok, hvis den understøttes af markedet og de økonomiske incitamenter. Energiafgifter bør fx indrettes, så de tilgodeser de virksomheder, der investerer i en reduktion af deres miljøbelastning. Sverige har fx valgt at tilbageføre provenuet fra NOx-afgiften til de virksomheder, der har nedsat udledningen af NOx mest. 

Den offentlige sektor som motor for den bæredygtige omstilling
Den offentlige sektor køber årligt ind for svimlende 300 mia. kroner. En enorm købekraft, der alene i kraft af sit omfang kan accelerere markedet for bæredygtige produkter og dermed den grønne omstilling mærkbart. Det sker alt for lidt i dag. Virksomheder, der fx sælger FSC-certificerede produkter, oplever i dag, at staten vælger leverandører, der ikke er certificerede – i strid med egen indkøbsvejledning.  Den kommende udbudslov giver nye muligheder, bl.a. for at stille krav om miljømærkning. De skal bruges, så den offentlige sektor for alvor bliver motor for den bæredygtige omstilling. 

Gennemsigtig bæredygtighed
Det er vigtigt med mere gennemsigtighed om den bæredygtige virksomhed, så vi bedre kan skelne mellem de virksomheder, der tager deres samfundsansvar alvorligt, og CSR-gratisterne. Der er brug for initiativer, der kan styrke denne gennemsigtighed – via krav om mærkning og oplysning. Ny teknologi målrettet forbrugerne vil i stigende grad være løsningen – fx som app’en Good Guide, der hjælper forbrugerne til at finde de varer, der er produceret mest bæredygtigt.

Fremtiden er en erhvervsudvikling af en helt anden grøn karat. CONCITO Bæredygtigt Erhverv vil gøre denne ambition til sin. Det skal ske i dialog og partnerskaber med beslutningstagere, myndigheder, organisationer og eksperter. Vi kan næsten ikke vente med at komme i gang med arbejdet i den nye virksomhedsplatform.

Charlotte Fischer, chef for CONCITO Bæredygtigt Erhverv
Indhold