Undervisningsmateriale til udskolingen

På den digitale undervisningsplatform Sustainable 2.0 har Klimaambassaden udviklet frit tilgængelige undervisningsmaterialer med forskellige temaer indenfor området klima og bæredygtighed.

Undervisningsmaterialerne er målrettet til grundskolens udskoling, de er løsningsorienterede og inddrager eleverne i aktivt selv at være med til at finde fremtidens løsninger. Med det store fokus på digitalisering i skolerne imødekommer den digitale platform denne efterspørgsel, da den udnytter iPad'ens og andre digitale enheders muligheder for interaktion og læring, såvel som at platformene er med til at understøtte elevernes digitale dannelse.

Der findes tre undervisningsmaterialer på sustainable.dk/folkeskole:

  • Forbrug og Bæredygtighed
  • FN's Verdensmål
  • Energi
iPad

Alle materialerne kan bruges enten som hele, længerevarende undervisningsforløb, eller kapitlerne kan bruges som enkeltvise temaer i undervisningen. 

Undervisningsmaterialet fra Sustainable 2.0 kan bruges i fagene geografi, biologi, fysik/kemi og samfundsfag og tager udgangspunkt i folkeskolens Forenklede Fælles Mål.

Materialet er udkommet på baggrund af en stor efterspørgsmål efter både engagerende undervisningsforløb inden for klima og bæredygtighed og digitalt inspirerende materialer til undervisningen. De tre tilgængelige undervisningsforløb fokuserer på henholdsvis FN's 17 Verdensmål, energi samt klima og bæredygtighed.

Klima og Bæredygtighed
Temaerne i undervisningsmaterialet om klima og bæredygtighed er drivhuseffekten & kulstofkredsløbet, menneskets påvirkning, klimaforandringer, forbrug, naturressourcer, affald og klima & mad.

FN's Verdensmål
I undervisningsmaterialet om FN's 17 nye Verdensmål, der er målrettet folkeskolens udskoling i samfundsfag, og som også kan bruges i geografi og biologi eller i tværfaglige forløb, bliver temaerne verdens tilstand og verdensmålene, ressourceknaphed og bæredygtigt forbrug, fødevareudfordringen, skov & natur, vand og bæredygtige byer gennemgået.

Energi

Energi er en af de mest fundamentale ting i universet! Vi bruger energi fra stikkontakten til at holde lyset tændt en mørk vinterdag, og vi bruger energi til at få biler til at køre eller til at flyve en tur til Spanien. Men vi bruger også energi til at lave mad; om det så er over bål, hvor energien kommer fra at brænde træstykker af, eller på et komfur i køkkenet.

I materialet gennemgås, hvor vores energi kommer fra, vores energisystem og en gennemgang af forskellige energikilder. Der fokuseres også på fossile brændsler, og hvordan de bruges i dag samt på vedvarende energi, hvor forskellige grønne energiressourcer bliver gennemgået - bl.a. gode og mindre gode ting ved de forskellige teknologier. Her vil vi også komme ind på energi i fremtiden og se nærmere på løsninger.

Undervisningsmaterialet kan bruges i et samlet energiforløb, eller det kan deles op, så enkelte kapitler eller afsnit bruges i andre forløb.

Den digitale platform Sustainable 2.0 kan findes på sustainable.dk/folkeskole, hvor forløbene ligger tilgængelige på hjemmesiden samt som iBook til iPad, iPhone og mac via Apple Store

Sustainable 2.0 er udviklet med støtte fra Undervisningsministeriets Udlodningsmidler, Danida's oplysningsbevilling og Energifonden.