Fødevarer

Klimapakken om fødevarer omhandler drivhusgasudledning, kostråd og klimamærkninger, madspild og madvaner.

I temaet præsenteres du for tre hovedemner inden for fødevaresektoren og for de udfordringer, vores nuværende madvaner bringer med sig.

Temaet om fødevarer kan gøre dig klogere på fødevaresektoren i dag og på hvordan vi både skal undgå, ændre og forbedre vores madvaner fremadrettet. Inden for fødevarer kan du finde klimapakker om 'Fødevareproduktion og udledning', 'Kostråd og klimamærkninger' og 'Madspild'.

Hvordan hænger fødevarer og klimaforandringer sammen?

Det vi spiser og drikker har stor betydning for klimaet. Den globale fødevareproduktion står for knap 30 procent af verdens drivhusgasudledninger, og forbruget af fødevarer og drikkevarer står for ca. 20 procent af gennemsnitsdanskerens forbrugsaftryk (CONCITO, 2023). 
Foruden at være ansvarlig for en stor andel af de globale udledninger, har vores madvaner stor indflydelse på, hvad vi bruger både de nationale og globale arealer på, hvilket har konsekvenser for eksempelvis biodiversitet.

Det er derfor vigtigt at forstå konsekvenserne af vores madvaner, samt hvilke ændringer, der er nødvendige for at mindske klimapåvirkningen. Dette inkluderer eksempelvis overgangen fra animalsk til plantebaseret mad.

Inspiration og undervisningsmaterialer fra Klimaambassaden

Ungdomsuddannelser:

  • Den Store Klimadatabase (CONCITO, opdateret 2024)

    På den store klimadatabase kan du se klimaaftrykket opgjort i kilo for forskellige fødevarer. Derudover kan du se, hvor i fødevarens forbrugskæde udledningerne stammer fra.

Udskoling:

Materialet indeholder 7 kapitler om bl.a. fødevarers rejse, arealanvendelse, madspild mm. 

Materialet beskriver bl.a. hvordan fødevarer påvirker klimaet, og hvordan man kan gøre i sin hverdag for at påvirke klimaet mindre.

Dilemmaøvelser og supplerende læsning

  • (Indsæt dilemmaøvelser)

Find mere supplerende læsning under de forskellige temaer i Klimapakken