Madspild

Madspild udgør et stort problem på verdensplan, både grundet det massive klimaaftryk, der medfølger, samt de store konsekvenser det har for verdensbefolkningen.
Her vil du lære mere om...

1.  Hvor meget mad der spildes i Danmark og på verdensplan

2. Hvor madspild opstår og hvorfor det er et problem

3. Hvordan man kan mindske madspild

Madspild i Danmark og i verden

Store mængder mad bliver dagligt smidt ud både nationalt og i verden. FN's landbrugsorganisation, FAO, vurderer, at omkring en tredjedel af alt mad går til spilde på verdensplan. Madspild bidrager med omkring 6% af de globale udledninger, tilsvarende ca. 24% af de globale fødevareudledninger.

Globalt bliver ca. 1,3 milliarder tons mad spildt, som er nok til at brødføde omkring 2 milliarder mennesker. Samtidig var omkring 828 millioner mennesker ramt af sult på verdensplan i 2021, hvilket tydeligt understreger den voldsomme ubalance mellem overflod og mangel. Du kan se hvilke lande, der oplever sult og hungersnød på verdensplan på World Food Programs Hunger Map (WFP, 2020) .

Også i Danmark går store mængder mad til spilde. Den seneste opgørelse fra Miljøministeriet viser, at 1.214.000 ton madaffald smides ud årligt. Madaffald består både af spiseligt og ikke-spiseligt affald, men madspild betegner kun det spiselige affald. Af den samlede mængde madaffald udgør madspildet 814.000 ton, hvilket er årsagen til 3,8% af de danske udledninger.

Det store spild af fødevarer er en voldsom kontrast til de områder af verden, hvor en stor andel af befolkningen sulter. Klimaforandringer, begrænset plads og en vækst i verdensbefolkningen vil øge udfordringen relateret til sult, og det forventes, at 840 millioner mennesker vil være ramt af sult i 2030, hvis de nuværende tendenser fortsætter.

Hvor opstår madspild?

De 814.000 ton mad, der går til spilde i Danmark årligt, opstår i alle faser af processen fra jord til bord.

Næsten halvdelen af det danske madspild sker i forarbejdnings- og fremstillingssektoren (47%). 247.000 ton (omkring 30%) smides ud hos forbrugeren. Det svarer til, at hver dansker smider 44 kg mad ud årligt. Detailhandlen smider ca 96.000 tons ud (12%), mens restaurationsbranchen og restaurationstjenester står for 40 tons (5%) af det samlede madspild.

I de øvrige dele af verden sker madspildet ligeledes i alle processer. Til trods for, at ca. 40% af produceret mad går til spilde i både industrialiserede lande og udviklingslande, er det i forskellige dele af fødevarehåndteringen, hvor størstedelen spildes. I industrialiserede lande er det primært hos forbrugeren og i detailhandlen, at størstedelen af den spiselige mad spildes. I udviklingslande er det primært i produktionsfasen, at tabet sker. Dette er et resultat af dårlige produktionsforhold og infrastruktur.

Det er derfor forskelligt, hvilke tiltag, der kan mindske spildet i de forskellige dele af verden, og der kan ikke laves en “one size fits all” løsning.

Dog er det tydeligt, at det er hos forbrugerne og i butikkerne, at der er mest behov for ændring i Danmark.

Foruden at spilde jordens ressourcer, skaber madspild unødig udledning. Produktionen af den mad, der smides ud, udleder ca. 3,3 gigaton CO2 til atmosfæren på verdensplan.

Mindsk madspild

Foruden problematikker relateret til udledninger, udgør madspild et stort problem i relation til ressourceknaphed og et stigende befolkningstal. I takt med, at verdensbefolkningen stiger, er det nødvendigt at udnytte ressourcerne på en hensigtsmæssig måde - hvilket indebærer mindskning af madspild.

Madspild er et globalt problem, der påvirker mennesker over hele verden. FNs Verdensmål 12 om ansvarligt produktion og forbrug har således også et delmål, der omhandler madspild. Målet lyder, at vi skal reducere det globale madspild pr. person med 50% i 2030. Reduktionen skal ske i alle faser af forbrugskæden.

Der er flere måder at mindske madspild på.

  • Forskellige initiativer for mindskning af madspild
  • For vant til at have alt til rådighed hele tiden

Præsentations Slides

PowerPoint Præsentation A

PowerPoint Præsentation B

Supplerende læsning

  •