Løsning af klimaudfordringen kræver et langt, sejt træk

Debatindlæg
I Danmark er vi udmærket klar over klimaudfordringerne, men vi skal have mere mod til at træffe de rigtige, langsigtede beslutninger, siger Christian Peter Ibsen i Klimavenlig-tillæg til Politiken.

Hvad laver Concito?

Concito er en tænketank, der leverer faglige og evidensbaserede analyser på klimaområdet og spiller dem ind i debatten og den politiske dagsorden. Vi har fokus på, hvordan vi skal håndtere den klimaudfordring, vi står overfor, både i forhold til at reducere udled-  ningen af drivhusgasser, men også i forhold til, hvordan vi tilpasser vores byer og samfund til de klimaforandringer, vi uundgåeligt vil opleve fremover.

Hvordan foregår det konkret?

Vi producerer analyser og formidler viden om klimaudfordringen, der kan spilles ind i den offentlige debat og påvirke meningsdannelsen hos politikerne, borgerne og erhvervslivet. Vi analyserer på en lang række områder som transport, energi og forbrug. Vi ser på, hvilke redskaber og virkemidler der er mest effektive i forhold til at mindske samt håndtere følgerne af klimaforandringerne, og så kommer vi med anbefalinger, der skal kunne gennemføres politisk og omsættes direkte til handling.

Hvordan får I indflydelse politisk?

Vi taler klimaets sag som en stærk, uafhængig stemme i debatten. Samtidig har vi nogle netværk med eksperter, organisationer og virksomheder, så vi både får en masse viden ind og samtidig bringer den viden i anvendelse i politiske institutioner og virksomheder. Vi vil i det hele taget rigtig gerne være i dialog med politikere, virksomheder og andre meningsdannere omkring de ting, vi arbejder med.

Hvilken baggrund kommer du selv ind i Concito med?

Jeg har arbejdet i 12 år på miljø- og klimaområdet. Først i Miljøministeriet og senere i Klima- og Energiministeriet, hvor jeg arbejdede med den nationale og især den internationale klimadagsorden. Jeg var involveret i hele opløbet til COP15 i København, hvor vi prøvede at lande en global klimaaftale. Derfra har jeg taget springet ud i kommunerne, hvor jeg som Plan- og Klimachef i Fredensborg Kommune har arbejdet lokalt med klimaudfordringen.

Der har jeg bl.a. arbejdet med, hvordan vi kan omdanne vores byer, så de kan håndtere de voldsommere regnmængder i fremtiden samtidigt med, at man skaber mødesteder og i det hele taget gør byerne endnu mere spændende at bo i.  Jeg har også været med til at se på, hvordan vi i hovedstaden kan tænke vores energisystemer sammen, så vi for alvor kan få taget hul på de nødvendige grønne investeringer. Så jeg har både erfaring lokalt, nationalt og internationalt, som jeg kan bringe med her og supplere al den viden, der er i Concito i forvejen.

Har klimaet en tilstrækkelig stor plads på dagsordenen?

I Danmark har vi bl.a. oplevet de her meget kraftige regnskyl, der udfordrer den måde, vores byer og samfund er bygget op på. Så alle er klar over, at der skal ske nye ting i den måde, vi håndterer vandet på. Jeg tror også, alle er klar over, at vi skal gøre noget ved udledningen af CO2 – og finde på løsninger både på kort og lang sigt.

Jeg er tryg ved, at den bevidsthed er godt indlejret i den danske befolkning. Det, som er vigtigt, er, hvordan man får taget de nødvendige langsigtede beslutninger, der for alvor bringer os i den rigtige retning. Løsning af klimaudfordringen kræver et langt, sejt træk. Det gælder på hele transportområdet, og det gælder omlægningen af hele energiområdet og vores forbrugsvaner.

Hvad ser du af muligheder for små og mellemstore virksomheder på klimaområdet?

Det første, man som virksomhed bør gøre, er at se på, hvilket potentialer man selv har i forhold til sit energi- og ressourceforbrug. Det er ikke altid den væsentligste omkostning, man har, men det betyder dog noget, og der er rigtig meget hjælp at hente. Der er masser af organisationer, energiselskaber og rådgivere, der kan hjælpe én med at se på de her potentialer og reducere virksomhedens energiforbrug markant.

Små og mellemstore virksomheder har ofte den fordel, at de har lettere ved at ændre kurs og fokusere på nye, klimavenlige løsninger, mens det kan være sværere og dyrere for store virksomheder. De kan dermed også have en fordel i at kunne skille sig ud ved at være bevidste om og dokumentere deres klimapåvirkning og levere klimavenlige produkter.

Jeg er overbevist om, at man i fremtiden vil opleve større og større efterspørgsel på produkter, der er energieffektive og klimavenlige – vi ser det allerede i dag i forhold til den offentlige sektor. Her tror jeg, at små og mellemstore virksomheder kan have en fordel.

Hvilke store opgaver står Concito overfor i de kommende år?

Jeg er sikker på, at der er brug for en stemme, som – uafhængigt af politiske og økonomiske interesser – peger på effektive tiltag, der vil bidrage til at løse klimaudfordringen. Vi skal være den klare og konstruktive stemme i klimadebatten og lave relevante analyser, der kan spilles direkte ind der, hvor det kan bruges til konkret handling. Concito skal også i højere grad se ud over landets grænser og se på, hvordan erfaringer og viden udefra kan bidrage til løsningerne her. Det er ikke kun Danmark, der kan lære andre lande noget. Vi kan også lære af andre.

Hvilken retning skal Concito bevæge sig i fremover?

Vi vil gerne styrke vores samarbejde og netværk med centrale aktører på klimaområdet ved at facilitere nogle processer, der bringer dem ind omkring bordet og få diskuteret løsninger og erfaringer. Og så skal vi være gode til at tænke ud af boksen i forhold til at finde nye løsninger på klimaudfordringen. Det er der brug for, og der kan vi have en vigtig stemme.

---

Portræt bragt i Klimavenlig-tillæg udgivet med Politiken den 10. december 2014.
Tekst: Simon Kudal.

Læs hele Klimavenlig-tillægget som e-paper her.

Relaterede emner