For både klimaet og forbrugerne

Debatindlæg
Investeringen i grøn omstilling af energisystemet kan betragtes som en forsikringspræmie, der skal betales for at undgå svimlende energipriser og forsyningsproblemer på længere sigt.

Af Thomas Færgeman, direktør i Danmarks grønne tænketank CONCITO

Ifølge Børsens leder den 28. november kommer de danske forbrugere til at betale en gigantisk regning for regeringens energiudspil, og det skyldes angiveligt, at regeringen har lyttet for meget til CONCITO. I forlængelse heraf stilles der spørgsmålstegn ved, hvordan CONCITO før valget kunne foreslå, at Danmark skulle sætte CO2-reduktionsmålet op fra 20 til 40 pct. og efterfølgende påpege, at vi skal bruge biomassen med omtanke, fordi den ikke er CO2-neutral som hidtil antaget.

Til det første er der at sige, at blandt andet det Internationale Energiagenturs prognoser viser, at forbrugerne også vil opleve langt højere energipriser, hvis vi ikke omstiller den danske energiproduktion til vedvarende energi. Den relativt beskedne investering i en grøn omstilling af energisystemet kan derfor betragtes som en forsikringspræmie, der skal betales for at undgå svimlende energipriser og forsyningsproblemer på længere sigt.

Til det andet er der at sige, at CONCITO også før valget var opmærksom på, at udnyttelse af biomasse er forbundet med en række miljø- og klimamæssige udfordringer. Allerede i 2010 anbefalede vi derfor sammen med Dansk Energi samt Landbrug og Fødevarer, at der udarbejdes en national handlingsplan for biomasse, der håndterer disse udfordringer. Nye internationale analyser har efterfølgende vist, at en omfattende substitution af kul med træpiller ikke vil være CO2-neutralt, men tværtimod risikerer at øge den samlede globale udledning af drivhusgasser. Da formålet med den grønne omstilling af energisystemet også er at beskytte klimaet, bør denne nye viden naturligvis indgå i de aktuelle energiforhandlinger med henblik på at sikre en målrettet anvendelse og udbygning af den begrænsede mængde CO2-neutrale biomasse, der er til rådighed.

---

Replik på Børsens leder Forbrugerne har ingen venner. Bragt i Børsen 2. december.