CONCITO om Klimakommissionens rapport: Nu er det politikernes tur

Pressemeddelelse
Danmarks grønne tænketank hilser Klimakommissionens rapport velkommen og ser frem til, at Folketingets partier endelig kan begynde omstillingen til det fossilfrie samfund.

CONCITOs formand Martin Lidegaard udtaler:

”Nu har eksperterne talt, og det er tid til politisk handling. Køreplanen ligger klar, den er økonomisk rentabel og den vil være til gavn for både borgere, erhvervsliv og – ikke mindst – klimaet.”

CONCITO hæfter sig især ved, at kommissionen har lagt megen vægt på mere energieffektivitet og store energibesparelser i sin rapport. Samtidig peger kommissionen på økonomiske afgifter og en mere aktiv skattepolitik som de mest centrale og effektive virkemidler til at nå det mål. Dermed ligger Klimakommissionen i direkte forlængelse af samtlige andre større videnskabelige fremskrivninger på området og med CONCITOs egne anbefalinger.

CONCITO hæfter sig dog samtidig ved, at selv ved en gennemførelse af kommissionens anbefalinger er det usikkert, om Danmark kan indfri sine reduktionsforpligtelser i EU i 2020 og leve op til anbefalingerne fra FN’s klimapanel. Det gælder især inden for de ikke kvoteomfattede sektorer som transport og landbrug. Usikkerheden vil vokse betydeligt, hvis reduktionsmålet stiger til 30%. Kommissionen har heller ikke forholdt sig til scenarierne fra FN’s klimapanel, der indikerer, at en global vækst med et stadigt voksende ressourceforbrug ikke er foreneligt med FN’s klimamålsætninger, når vi bliver ni milliarder mennesker på kloden i 2050. Martin Lidegaard:

”Klimakommissionen har løst sin opgave og anvist vejen til et grønt energisystem i Danmark 2050 - og det er bare med at komme i gang med det. Men i forhold til klimaet er det afgørende, hvor hurtigt udledningen vil falde i alle sektorer, ligesom vi også kommer til at forholde os til, hvilken form for økonomisk vækst vi grundlæggende vil fremme i de kommende årtier.”

Yderligere kommentarer:
Formand Martin Lidegaard: 29 89 67 00
Direktør Thomas Færgeman: 29 89 66 00