En historisk dag for klimaet

Debatindlæg
Den 4. november 2016 markerer et historisk vendepunkt i den globale klimaindsats. I dag træder Parisaftalen nemlig formelt i kraft.

Af Connie Hedegaard og Christian Ibsen, hhv. formand og direktør i CONCITO

94 lande svarende til 66 pct. af verdens udledninger har tiltrådt aftalen allerede her mindre end et år efter klimatopmødet i Paris. Det vidner om en historisk stærk global opbakning til nu for alvor at tage fat den grønne omstilling. Og det er på høje tid. 2015 var globalt det varmeste år nogensinde målt, og 2016 forventes at slå den rekord. Frem til september måned oplevede vi 16 måneder i træk med globale varmerekorder. Vi har allerede krydset 1 grads global opvarmning siden den førindustrielle periode. Fortsætter denne udvikling uden at vi sætter ind for alvor, siger forskningen at vi er på vej mod en temperaturstigning på 4 grader eller mere. Det kan have helt uoverskuelige negative konsekvenser – også for Danmark.

Heldigvis øger Parisaftalen troen på, at alle verdens lande nu er parate til at løfte ansvaret for at løse klimaudfordringen. Parisaftalen sætter et fælles mål om at holde den globale temperaturstigning  under 2 grader. Og alle lande har meldt konkrete indsatser og planer ind for hvor meget de vil reducere deres udledninger med. Det giver grobund for optimisme og tro på at den grønne omstilling nu for alvor vil tage fart globalt. Også fordi vi samtidig har fået nye historiske aftaler på udfasning af HFC gasserne, samt nedbringelsen af udledninger fra fly.

Vi har set tegnene komme. Kinas CO2-udledninger synes at have stabiliseret sig, og det globale kulforbrug faldt i 2015. Samlet set bliver der nu investeret mere i vedvarende energi end i fossil energi. Tusindvis af virksomheder og investorer drejer i den grønne retning og rykker investeringerne over i fremtidens grønne teknologier og løsninger. Byer over hele verden går foran med mål om at skabe fremtidens grønne byer, der kan levere massive CO2-reduktioner, grønne mobilitetsløsninger og bedre byer, hvor mennesker har lyst til at leve og bo. Med Parisaftalen har også regeringerne forpligtet sig, og det skal nu udmøntes i konkrete rammer og lovgivning, som kan sætte endnu mere skub i de grønne investeringer.

OECD har beregnet, at verden frem mod 2030 skal investere 13.500 mia. US dollars, hvis landenes planer skal føres ud i livet. Det er jo penge der alligevel ville blive investeret for at bygge ny infrastruktur og energisystemer, men som nu skal bruges grønt og klogt. Det er et helt astronomisk beløb, som siger noget om, hvor stor en omstilling – og hvor store erhvervspotentialer - vi står overfor.

Danmark har gennem årtier investeret i klima- og energiområdet, og lande som Kina ser derfor med stor interesse på Danmark som et foregangsland, som er i stand til at levere grønne løsninger. Mange store danske virksomheder står stærkt i den internationale konkurrence, og dertil kommer en skov af små underleverandører af grønne løsninger. 

Hvis vi skal høste frugterne af Danmarks hidtidige klimaindsats, kræver det yderligere handling. Vi skal have taget de næste kloge skridt i omstillingen af vores energisystem og få udbredt brugen af vores vindmøllestrøm til transport og opvarmning, og vi skal skabe en klimavenlig udvikling i landbruget. Og så skal vi til at tage fat på, hvordan vi for alvor kan ændre vores livsstil og forbrug i en klimavenlig retning.

Regeringen sidder netop nu som Parisaftalen træder i kraft og skal forhandle finanslov med Folketingets partier, og det er en kærkommen lejlighed til at sikre at Danmark fortsat satser grønt, og bl.a. understøtter forskning i grønne teknologier med solide bevillinger til forskningsområdet (EUDP og MUDP). Det skal til for at fastholde vores førerposition på klima. Historien har jo klart vist os at satsning på grønne teknologier er bekommet Danmark – og verden – vel.

Hvis Parisaftalens mål skal nås, skal alle landes ambitioner øges – også Danmarks. Summen af de indsatser landene meldte ind i Paris bringer os ikke i mål, og en langt større indsats skal til. Men med de nu 187 indsendte klimaplaner og byernes, investorernes og virksomhedernes imponerende lederskab, er der grund til optimisme.  

Lad os fejre, at hele verden med ikrafttrædelsen af Parisaftalen i dag siger ”all systems go” i bestræbelserne på at fastholde et tåleligt klima på kloden for os selv og kommende generationer. Fra nu af bør der kun være én vej frem for drivhusgasudledningerne, og det er nedad.

---

Debatindlæg bragt i Politiken den 4. november 2016

Se tema om Parisaftalen