Ny rapport: Danmark sakker bagud i det grønne kapløb

Pressemeddelelse
Danmarks position som grønt foregangsland er for alvor bragt i fare, da vi har lavere ambitioner på klimaområdet end vores nærmeste nabolande.

Danmark har klart lavere ambitioner på klimaområdet end Tyskland, England, Sverige og Norge, der samtidig udgør Danmarks fire største eksportmarkeder. Dermed er Danmarks position som grønt foregangsland for alvor bragt i fare, og det samme er drømmen om grøn vækst.

Den tid er forbi, hvor Danmark kunne bryste sig af at være foregangsland på det grønne område. I en ny rapport fra Danmarks grønne tænketank CONCITO foretages en systematisk sammenligning af Danmarks nuværende målsætninger på klimaområdet frem mod 2020, sammenlignet med vores fire største eksportmarkeder: Tyskland, Sverige, England og Norge, der tilsammen aftager 44% af Danmarks eksport. Resultatet er beskæmmende. Uanset hvordan man vælger at gøre landenes målsætninger og udledninger op, havner Danmark som nummer sjok blandt de fem lande, når det handler om klimamålsætninger og ambitioner om at leve op til dem. CONCITOs formand Martin Lidegaard udtaler:

”Det er en dybt tankevækkende rapport. Kampen om fremtidens grønne markeder er for alvor sat ind, og Danmark og dansk erhvervsliv taber terræn dag for dag. Hvis ikke de danske politikere begynder at tage miljø og klima alvorligt og skabe de rette rammebetingelser for en bæredygtig økonomi, risikerer Danmark at tabe kampen om fremtidens markeder. Dette tema burde dominere valgkampen, for det handler både om at sikre vores nuværende økonomi og vores fremtid.”

CONCITO vurderer, at Danmark stadig kan nå at indhente sin tidligere position som grøn vindernation, hvis et nyt Folketing som en af sine første gerninger vedtager en ny energistrategi, der som minimum ligger på det niveau, som den nuværende regering har spillet ud, samtidig med der laves målrettede strategier for at fremme en bæredygtig udvikling i de ikke kvotebelagte sektorer som transport og landbrug - ganske som de har gjort i de fire nabolande, som tænketanken har undersøgt. Martin Lidegaard siger:

”Der er ingen tvivl om, at Danmark har et fantastisk historisk udgangspunkt, så vi kan stadig nå at være med. Men det kræver resolut handling nu. Vi drømmer om en valgkamp, hvor partierne vil indgå i en ædel kappestrid om at overgå hinanden i grønne investeringer, der kan fremtidssikre Danmark og gøre os mindre sårbare over for både den økonomiske krise, de globalt stigende energipriser og klimakrisen.”

Yderligere kommentarer:
Martin Lidegaard 2989 6700
Thomas Færgeman 2989 6600