Analyse og datagrundlag

På denne side kan du hente projektets analyser og evt. datagrundlag

8 anbefalinger til fremtidens grønne arbejdsmarked

Dette anbefalingskatalog peger på løsninger til, hvordan vi sikrer den nødvendige arbejdskraft med de rette kompetencer til at løfte den grønne omstilling.

Anbefalingskataloget adresserer tre centrale udfordringer for fremtidens grønne arbejdsmarked:

  1. Stigende efterspørgsel på arbejdskraft til at realisere de investeringer, der skal foretages i den grønne omstilling. Resumé 1 Se side 53 for medlemmer af følgegruppe.
  2. Stigende behov for, på tværs af arbejdsmarkedet, at alle i større eller mindre grad opkvalificeres til den grønne omstilling.
  3. Mismatch mellem de kompetenceprofiler, der vil blive efterspurgt på fremtidens grønne arbejdsmarked, og det, der i dag uddannes til i Danmark. For få tager en erhvervsuddannelse, og for få en videregående STEM-uddannelse.

 

Analyse af megatrends med påvirkning af fremtidens grønne arbejdsmarked

Megatrendanalysen undersøger fremtidens grønne arbejdsmarked i et bredere perspektiv gennem en kortlægning af de trends, der forventes at påvirke fremtidens grønne arbejdsmarked. Megatrendanalysen besvarer følgende spørgsmål: 

  • Hvilke megatrends forventes at have afgørende betydning for fremtidens grønne arbejdsmarked?
  • Hvilke mulige konsekvenser har de forskellige trends for fremtidens arbejdskraft til den grønne omstilling i Danmark?

 

Rapport: Hvordan sikrer vi et tilstrækkeligt optag af unge på STEM-uddannelser?

I denne rapport ser vi derfor nærmere på, hvordan uddannelserne arbejder med den grønne omstilling og at øge STEM-optaget, hvad de unge tænker om STEM og den grønne omstilling, samt hvilke muligheder og udfordringer vi står over for, hvis flere unge skal vælge en STEM-uddannelse.

 

Rapport: Parat til et mere bæredygtigt samfund - Kompetencer til fremtidens grønne arbejdsmarked
I denne undersøgelse beskrives, hvordan den grønne transformation påvirker organisationers behov for kompetencer og de konkrete tværgående kompetencer, som kræves af den grønne omstilling. 

 

Rapport: Job til grøn omstilling - beskæftigelseseffekter ved en kommende CO2-afgift og nødvendige klimainvesteringer
Denne rapport sætter fokus på beskæftigelseseffekterne af den grønne omstilling frem mod 2030. Turbulente tider også på arbejdsmarkedet kræver et klart billede af, hvor vi er på vej hen. 

 

Analyse: Manglende opkvalificering spænder ben for grøn omstilling
En ny rapport  viser, at den grønne omstilling påvirker hele arbejdsmarkedet, og at alle kan forvente at skulle udvide eller opdatere deres viden og kompetencer til den grønne omstilling. Omstillingen vil på nuværende tidspunkt ikke i sig selv føre til sektorforskydninger, og et behov for at omskole større grupper på arbejdsmarkedet. Vi skal derimod have fokus på opkvalificering både i den offentlige og private sektor for at komme i mål med de grønne ambitioner. 

 

Brief om efter- og videreuddannelse til grøn omstilling
Efteruddannelsessystemet spiller en central rolle i at understøtte den grønne omstilling på arbejdsmarkedet, ved at sikre de nødvendige kompetencer til at indfri de grønne ambitioner. I dette ’brief’ samles nyere viden fra rapporter og analyser om netop efter- og videreuddannelse. Det overordnede fokus er, om det nuværende system for efter- og videreuddannelse er i stand til at tilvejebringe kompetencer, som kan bruges i jobs til samfundets grønne omstilling.

 

Første bud på en definition
Denne rapport præsenterer i første kapitel et bud på en definition. Definitionen er udviklet i en inddragende proces med input fra mange parter . Den proces er tilrettelagt for at sikre bred opbakning og anvendelse af definitionen.

 

Brief om fremtidens kompetencer
Allerede i dag er behovet for arbejdskraft en stigende udfordring for flere arbejdsgivere i Danmark, og antallet af forgæves rekrutteringer er i 2021 nået samme niveau som foråret 2008. Det fremtidige behov på arbejdsmarkedet er også blevet undersøgt og forsøgt fremskrevet, og fl ere peger på samme grundlæggende udfordring: mangel på faglært arbejdskraft og generelt teknisk uddannede.