Adfærd og vaner

Vores hverdagsforbrug har stor indflydelse på, hvor meget vi udleder. Til trods for, at gennemsnitsudledningen pr. dansker er 13 ton CO2e, kan et individs udledning variere fra 9 op til 25 ton. Der er mange faktorer i hverdagen, der har indflydelse på vores udledninger, og vores personlige vaner kan have en stor påvirkning på vores individuelle udledning.
Her vil du lære mere om...
  1. Sammenhængen mellem indkomst og forbrug
  2. Tre konkrete eksempler på livsstile med højt klimaaftryk

Forbrugsudledninger og Indkomst

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Indkomst og udledning

Vores personlige udledninger er afhængige af forskellige faktorer, såsom vores madvaner, boligareal og transportvaner. Afhængigt af livsstil og forbrugsvaner er der forskel på, hvilke forbrugsprofiler, som udleder mest.

Gennemsnitsudledningen pr. dansker er 13 ton. Men mange danskere ligger enten langt under eller langt over dette scenarie.  Følgende scenarier for forskellige indkomstgrupper viser, hvordan ens livstilsvalg indenfor de forskellige forbrugskategorier kan påvirke ens klimaaftryk.

Forbrugsprofiler

 

Figuren viser, at de enkelte valg i hverdagen kan have stor indflydelse på ens samlede klimaaftryk. Eksempelvis kan valg af transportmiddel både i hverdagen og på ferier påvirke klimaaftrykket med en betydelig ændring i udledningen.

Handlerum og klima

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Tre konkrete eksempler på livsstile med højt klimaaftryk

I Danmark bor flere og flere alene eller kun få personer sammen. Ifølge et studie af danske husholdningers klimaaftryk (Jack og Ivanova, 2021) kan 77 % af danske CO2e udledninger tilskrives single eller to-personer husholdninger. Det er derfor et stort potentiale for individuel klimahandling. Jack og Ivanova (2021), viser, at de personlige valg har indflydelse på klimaaftrykket ved at beskrive tre former for livsstil med denne boform. Foruden at pointere de valg, der har indflydelse på klimaaftrykket, beskriver undersøgelsen også de barrierer, der kan gøre det svært at træffe de grønne valg.

Følgende er en gengivelse af de tre beskrivelser, som er gengivet i rapporten Danmarks Globale Forbrugsudledninger (2023, 24-26). Scenarierne beskriver tre forskellige bud på, at det enkelte individ har forskellige betingelser og udgangspunkter for at ændre på sit klimaaftryk.

Ide til øvelse: Gennemgå hver beskrivelse og diskuter, hvilke aspekter af personernes livsstil, der har en høj udledning.

Peter

Peter er i starten af 40'erne og bor i en 120 m2 lejlighed i nærheden af København. Han er glad for sit job og har en god løn, selvom han beskedent vil sige, at penge ikke betyder noget for ham. Hans søn fra et tidligere forhold bor hos ham hver anden weekend, så han har valgt at have et ekstra værelse, så sønnen føler sig hjemme, når han er der. 

Da hans nabo flyttede ud for et par år siden, købte han deres lejlighed og lagde den sammen med sin eksisterende lejlighed for at skabe mere plads. Han lavede køkkenet om til et stort familierum så han og hans søn kan være sammen, når Peter laver mad og sønnen laver lektier. Peter bibeholdt de to badeværelser under renoveringen. Peter sørger for, at hans søn har alt det samme legetøj og de samme bøger som hos sin mor for at undgå for meget for meget koordinering og potentiel forvirring. 

Han kan godt lide at træne til triatlon og holder sig i form ved at konkurrere i to eller tre internationale triatlon hvert år i forskellige dele af verden, senest i Noosa, Australien. 
Han er aktiv på datingscenen og har en nuværende kæreste i Tel Aviv, så han kan også godt lide at tilbringe weekender med hende der, når hans søn ikke er hjemme - det er også en god måde at få lidt sol på og en pause fra København. 

Han er interesseret i god mad og vin og kan godt lide at invitere venner over på middag, og han kan også godt lide at spise ude. Peter er begyndt at reducere sit kødforbrug og spise mere lokalt dyrket mad og hans yndlingspub laver nu veganske pølser om torsdagen. 

Peter har en Tesla model 3, men han cykler på arbejde mindst fire dage om ugen og bruger kun bilen til weekendture med sin søn og når han skal købe ind. Peters arbejdscykel er en stålstel-cykel han selv har renoveret, og han har også to triatloncykler; en til træning og en konkurrencecykel med kulstoframme som han opbevarer på loftet sammen med sit sportsudstyr. Alle Peters forsyningsselskaber er hos grønne udbydere, han går ikke i detaljer, men han mener, at hans energi er vedvarende. 

(Jack & Ivanova, 2021)
Pernille

Pernille er sidst i 60'erne og har været single, siden hendes partner døde for 12 år siden. 
Uden aktivt at have besluttet sig for det, bor hun stadig i deres 80 m2 store rækkehus i Lejre, hvor de flyttede ind, da de gik på efterløn. 

Pernille er aktiv og dyrker yoga, maler og besøger jævnligt kunstgallerier. Hun har fem børnebørn og spiller en aktiv rolle i deres liv, henter dem fra skole og passer dem, når deres forældre har travlt. Hele familien mødes mindst en gang om måneden, og ofte i Pernilles hus, så hun kan godt lide at holde det pænt og opdateret og har en gartner, der hjælper hende en gang hver 14. dag. Hun kan også godt lide at have masser af mad til børnebørnene og synes altid at have en masse vasketøj, efter de har været på besøg. 

Pernille kører i en Peugeot 208 til længere ture eller når hun skal hente og bringe børnebørnene, og hun har også en citybike til kortere ture. Hun kører ind til København tre gange om ugen for at gå til yoga, og flyver også til Sicilien hver sommer for at deltage i sit årlige yoga-retreat. Når hun er i byen, drikker hun ofte kaffe med sine yogaveninder, køber kunstartikler og besøger også gerne de kunstgallerier, som hun er medlem af. Pernille har et medlemskab af Københavns Opera og sammen med sin veninde, Lene, ser hun mindst tre forestillinger om året. 

Pernille har altid været glad for sydeuropæisk mad, og selv om hun ikke spiser ude så meget som før, kan hun stadig lide at lave mad med auberginer, basilikum, friske tomater, olivenolie og andre specialiteter fra Middelhavsområdet. Hun har forsøgt at dyrke noget selv, men med begrænset succes, så hun køber meget af det, hun har brug for, fra en engros-importør. Hver gang hendes familie samles, bestiller hun gerne stort ind for at sikre sig, at hun får de friskeste ingredienser direkte fra Italien. 

Pernille nyder sit liv og har aldrig overvejet andre boformer. Når hun bliver for gammel til at passe sit hus, vil kommunen sende hjemmehjælpere til at tage sig af hende.

(Jack & Ivanova, 2021) 
Pia og Per

Pia og Per er i slutningen af 50'erne og bor sammen i deres villa på 230 m2 i en forstad 45 minutters kørsel fra København. De har boet der siden de fik deres første barn for snart tredive år siden. I årenes løb har de renoveret og personliggjort deres hus og have og elsker at bo der, blandt alle deres glade minder. De værdsætter også at have ekstra værelser, hvis nogle af deres tre voksne børn har brug for et sted at sove, og deres mellemste datter bor i øjeblikket i et af værelserne, efter at være vendt hjem fra Bolivia. 

Pia og Per har altid elsket at rejse og besøgte deres datter flere gange, mens hun var i Bolivia. På deres vinterferie flyver de ofte til Pyhä Fell i Finland sammen med to andre familier for at stå på ski et sted, hvor de føler sig sikre på at der kommer frisk sne. Pia og Per har også et sommerhus på Anholt, hvor de tilbringer lange perioder om sommeren. Når de er der, bruger de tid på at sætte huset i stand, går lange ture og plukker æbler i deres hobbyplantage. 

De plejer at køre Pias Volvo tværs over landet til sommerhuset, da den er firehjulstrukket og kan klare de sidste ujævne kilometer frem til sommerhuset. Per foretrækker at køre i sin Citröen i byen og vil altid gerne give Pia et lift til arbejde, men hun er jævnligt lidt for sent på den, så de ender ofte med at køre ind hver for sig, selvom de kun arbejder et par gader væk fra hinanden. De har talt om at prøve at køre sammen med andre eller blive en del af en samkørselstjeneste, men har ikke rigtig fået gjort noget ved det endnu. 

De er ikke særligt interesserede i mad og har et madkasseabonnement, hvor de får leveret færdigretter en gang om ugen, så de ikke behøver at lave så meget mad eller vaske op, selvom Per klager over al den emballage, der ender i deres skraldespand. De vælger ofte en sæsonbestemt kasse, og har også prøvet de vegetariske og endda veganske kasser, som de godt kunne lide, men de plejer stadig at vælge den moderne danske "standardkasse". 

Både Pia og Per kan godt lide at læse og abonnerer på flere aviser. De køber også nye bøger på nettet mindst en gang om måneden og har kærligt døbt deres søns gamle værelse for "biblioteket". 
Pia og Per går meget op i bæredygtighed og har begge lidt dårlig samvittighed over deres store hus og ville egentlig gerne dele eller skære ned på en eller anden måde, men de føler sig ikke helt parate eller trygge ved at få en lejer ind. At flytte til et mindre hus tættere på byen ville reducere deres pendlertid, men det er for stor en indsats, og de er glade, som de er.

(Jack & Ivanova, 2021)

De tre forbrugsprofiler har alle elementer af adfærd, som har et afledt højt klimaaftryk. Selvom profilerne hver især træffer klimavenlige valg på nogle områder, er der andre områder med mindre klimavenlige beslutninger. Peter har eksempelvis en elbil, men foretrækker at cykle. Dog har han slået to lejligheder sammen, og har derfor meget plads, som trækker hans klimaaftryk op. Det viser, hvor komplekst det er at vurdere, hvad der er en 'klimatung' livsstil.

I eksemplerne bliver det tydeligt, at store dele af klimaaftrykket er forbundet med det, man vi opfatter som 'det gode liv', som gør det mindre oplagt at ændre i dette forbrugsmønster. Det er en af de barrierer, der kan være for at ændre vaner.

Derudover er en stor andel af vores klimaaftryk bundet op på praktiske forhold i vores hverdag, der kan være svære at ændre på, såsom:

  1. Det antal kvadratmeter, vi bor på
  2. Standartudbuddet i supermarkeder og måltidskasser
  3. Hvilke transportformer, der er hurtigst, billigst, lettest tilgængelige osv.

Det kræver derfor aktive og ofte omkostningsfulde valg at ændre sit klimaaftryk. For at gøre beslutningerne nemmere ville det kræve at flere samfundsaktører tager del i ansvaret.

Supplerende læsning