Energi

Temaet om energi handler om den globale energiproduktion og energiforbrug, som er en af de største kilder til drivhusgasudledninger.

I dette tema vil du blive præsenteret for, hvordan vores energiforsyning ser ud i dag, og hvordan en grønnere energisektor kan se ud i fremtiden, hvis den skal kunne understøtte et stigende energiforbrug.

Du vil blive klogere på forskellige vedvarende energikilder, deres klimaeffekt og konkurrencedygtighed, samt nogle af de udfordringer, den grønne omstilling af energisektoren kan møde. Se videoerne under de enkelte klimapakker.

Hvordan hænger energiforbrug og klimaforandringer sammen?

Energi- og klimakrisen har skabt en øget opmærksomheden på vores energiforsyning. Et moderne samfund er nemlig stærkt afhængig af store mængder energi. Vi skal bruge lys, varme og elektricitet i vores bygninger, samt energi i både industrien og til fremdrift af transporten. Men i dag er størstedelen (73%) af verdens energiforsyning dækket af fossile brændsler (Ourworldindata, 2022). Det gør energisektoren til den største udleder af drivhusgasser globalt. Samtidig stiger verdens energiforbrug. Der er derfor behov for et drastisk skifte for at gøre energisektoren mere klimavenlig. 

Den mest klimavenlige energi er den, vi ikke bruger. Derfor er energibesparelser og energieffektivisering den mest effektive måde at nedbringe CO2e-udledninger. Derudover er en øget produktion af sol- og vindenergi essentiel for en grønnere energisektor. Omstillingen væk fra fossile kilder i industrien og i hjemmene kræver nemlig store mængder grøn strøm. Samtidig skal forbruget af biomasse som energikilde nedbringes, da det reelt set ikke er klimaneutralt. Nye grønne teknologier kommer også til at spille en afgørende rolle i fremtidens energisystem, som eksempelvis CO2-fangst og Power-to-X-brændstoffer. 

Inspiration og undervisningsmaterialer fra Klimaambassaden

Ungdomsuddannelser:

Teksten gennemgår forskellige typer af energi, samt hvordan vind, sol, vand og jordvarme benyttes som energikilder.

Teksten gennemgår målene i EUs energipolitik, samt hvordan EU-lande skal hjælpe hinanden med at opnå målene.

Udskoling:

Teksten gennemgår energibegrebet, samt undersøger både fossil og vedvarende energi med henblik på klimaet.

Teksten undersøger menneskets indflydelse på CO2-koncentrationen, samt hvilken påvirkning dette har på klimaet.

Dilemmaøvelser og supplerende læsning

Dilemmaøvelser:

Find mere supplerende læsning under de forskellige undertemaer i Klimapakken eller på CONCITOs temaside om energi