Nyt CONCITO-projekt: Fra planetære grænser til planetær politik

Nyhed
Planetary politics billede.png
Sidste efterår præsenterede en række internationale topforskere den nyeste opdatering af status for de ”planetære grænser” (Richardson et al., 2023), som viste, at vi på globalt plan har overskredet seks ud af ni grænser, der tilsammen opretholder en stabil tilstand på Jorden. De planetære grænser er et videnskabeligt helbredstjek for klima, biodiversitet, havmiljø og en række andre biofysiske systemer, der tilsammen understøtter liv på jorden.

Den seneste opdatering af de planetære grænser viste, at vi nu bevæger os faretruende tæt på kollaps i planetens biofysiske systemer. På den baggrund starter CONCITOs Klimalaboratorium nu projektet ”From Planetary Boundaries to Planetary Politics”.

“Menneskeheden har nu påvirket planetens naturlige systemer så meget, at der er en forhøjet risiko for katastrofale forandringer i jordens processer – med dertilhørende menneskelige konsekvenser. På trods af at videnskaben i mange år har vist, at det står slemt til, så er der ikke handlet på det politisk. Det er afgørende, at vi kommer i gang nu”, siger professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet, som er formand for det videnskabelige panel i projektet.

Projektet skal oversætte de planetære grænser fra et forskningskoncept til data og viden, som gør det nemmere for embedsfolk, politikere og andre samfundsaktører at træffe beslutninger, der er i overensstemmelse med de planetære grænser. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og løber i perioden 2024 - 2026.

Novo Nordisk Fonden ønsker at fremme viden og løsninger, som understøtter den grønne omstilling såvel nationalt som på globalt plan. Vi ser de planetære grænser som et væsentligt videnskabeligt perspektiv til at anlægge en helhedsbetragtning på de bæredygtighedsudfordringer verden står overfor, og til at fremme samarbejde mellem forskellige aktører i samfundet på et vidensbaseret grundlag.  Derfor er vi glade for at kunne understøtte et projekt, der sigter på at omsætte forskningen til handling på dette område”, siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden. 

Projektet vil udvikle en model, der gør det muligt at se politiske virkemidlers fulde påvirkning af de planetære grænser i et givent land. Projektet bruger Danmark som case, men sigter efter at tilvejebringe general og skalérbar viden, der også er relevant for beslutningstagere i andre lande.  

“De planetære grænser viser, at det ikke er nok alene at løse klimakrisen. Vi står på globalt plan med en tredobbelt krise: Klima, biodiversitet og miljø. Vi er nødt til at løse alle tre kriser. Det kræver en anden måde at føre politik på, som i langt højere grad ser på sammenhængene mellem politikområder, og som tager udgangspunkt i, at politik skal føres inden for grænserne af en bæredygtig påvirkning af såvel klima, biodiversitet og miljøforhold. I Danmark er vores havmiljø et godt eksempel på, hvad der sker, hvis man ikke har forståelse for sammenhængene,” siger programchef Peter Andreas Norn i CONCITO. 

Projektet gennemføres af CONCITO med sparring fra et videnskabeligt panel bestående af repræsentanter for ledende, internationale forskningsinstitutioner. Det videnskabelige panel er professor Katherine Richardson (Københavns Universitet), professor Carsten Rahbek (Københavns Universitet), professor Michelle Merrill Betsill (Københavns Universitet), researcher Tiina Häyhä (Stockholm Resilience Center) og professor Wolfgang Lucht (Potsdam Institute for Climate Impact Research).   

 

Kontakt 

Seniorkonsulent, Andreas Lind, al@concito.dk

Seniorkonsulent, Cecilie Friis, cfr@concito.dk

Relaterede emner
Kontakt
Andreas Lind
Seniorkonsulent, Klimalaboratoriet
Cecilie
Seniorkonsulent, Klimalaboratoriet