Danmark skal nu igen gå forrest i den globale klimaindsats

Debatindlæg
Folketinget

Af Christian Ibsen, direktør i CONCITO

Så kom en ny regering til verden – og det er med grøn ambition som vi ikke har set mage til i årtier, hvis nogensinde. 

Og "grundlaget" for regeringen sætter ikke alene uset høje mål på klimaområdet, men tænker det sammen med tilsvarende høje ambitioner på natur og biodiversitets. Der er også lagt tydelige spor ud i relation til energiområdet, elektrificering, transporten, landbruget, skov, byerne og ikke mindst en videreudvikling af grøn økonomisk praksis i blandt andet Finansministeriet.

"Grundlaget" afspejler også at den danske indsats på klimadagsordenen ikke kan ses uafhængigt af hvad der sker omkring os i EU og globalt. Der tales om en europæisk klimaunion, skabelsen af grønt lederskab i EU og et Danmark som aktiv i at understøtte Verdensmålsdagsordenen internationalt. 

Det er rigtig positivt at ”grundlaget” taler direkte ind i de globale forpligtigelser vi fik i 2015 med Parisaftalen på klimaområdet og med FNs verdensmål på den bæredygtige udviklingsdagsorden, men samtidig afspejler det, at denne regering er rykket ind i regeringskontorerne på et hidtil uset grønt mandat fra befolkningen. 

Der er al mulig grund til at kippe med flaget for det ambitionsniveau, der nu er lagt frem, også selvom vi ikke kender svaret på alle de virkemidler, der skal i spil for levere resultaterne. Og det er helt i orden nu at sætte den politiske ambition og derefter finde de klogeste og mest omkostningseffektive veje derhen, så længe vi husker at omstillingen koster noget, og at vi på mange måder skal levere på en bunden grøn opgave. 

Nu begynder så selve arbejdet. Regeringen bør sætte arbejdet i gang med at analysere og udarbejde en bredt forankret klimalov, som binder kommende Folketing og regeringer til det ambitionsniveau, der er nødvendigt på en række områder og parametre. 

Målet om de 70% reduktion i 2030 har fyldt meget, og der peges i ”grundlaget” ganske rigtigt på at det kan blive vanskeligt her og nu at levere virkemidler der kan bringe os helt derop. Det afgørende bliver derfor nu hurtigt at få en klimaplan på plads, som leverer virkemidler og indsatser som leverer 60-65%. Og så bede et stærkere Klimaråd om at identificere potentialer og muligheder for at række ud efter de 70%.  

Kort og godt synes Danmark at være på vej tilbage i en klar international lederrolle, og det er også netop dér vi bør være givet vores unikke kompetencer og forudsætninger – til gavn for ikke blot os selv og klimaet, men også de fremtidige generationer. 
---
Debatindlæg bragt i Berlingske den 27. juni 2019

Kontakt
Christian
Direktør