Om fremtidens byer

CONCITOs program om fremtidens byer sætter fokus på byerne som drivkraft i den grønne omstilling. I 2050 forventes det, at ca. 7 ud af 10 mennesker vil bo i verdens byer. Byerne spiller derfor en nøglerolle, hvis det skal lykkes os at reducere drivhusgasudledningen og bidrage til at bremse de globale klimaforandringer.   

Omdrejningspunktet for CONCITOs byprogram er det lederskab, som byer globalt og lokalt skal påtage sig for den grønne omstilling i de kommende år. Indsatser og løsninger i byerne bliver afgørende for at nå Parismålsætningerne. Det kræver ambitiøse, operationelle mål og konkrete tiltag for både CO2-reduktion og klimatilpasning, som skal realiseres i et tæt samarbejde med virksomheder, borgere og andre myndigheder.

COVID-19 har været et hårdt slag for verdens byer, som både har mistet indbyggere og arbejdspladser til pandemien. De fleste systemer i byerne er påvirket; fra sundhed, uddannelse, offentlig transport, kulturlivet til detailhandel. Men COVID-19 har også vist en hidtil uset handlekraft og evne til omstilling. Mange byer har benyttet krisen til at skabe mere fodgænger- og cykelvenlig infrastruktur. Andre til at sætte fokus på fællesskab, sundhed, parker og byrum for alle.

Det er lige nu vi skaber fremtidens byer. Derfor er det er helt afgørende at skabe grønne, attraktive og robuste byer, som folk har lyst til at bo og opholde sig i.

Fokus i byprogrammet
Vi beskæftiger os med 
vigtige temaer og udfordringer, der gælder for byernes rolle i den grønne omstilling, herunder byudvikling, bynatur, transport, byggeri, cirkulær økonomi, livskvalitet og sundhed.

I byprogrammet har vi fokus på:

  • Globalt; Vi retter blikket mod verdens byer og internationale bynetværk for at samle viden om innovative løsninger til grøn omstilling af byerne. Vi har bl.a. et strategisk samarbejde med C40 Cities og World Resources Institute .
  • Nationalt; Vi understøtter danske kommuners viden og indsatser på klimaområdet og er sekretariat for Realdania-projektet DK2020. I projektet arbejder 95 kommuner målrettet med at lave og implementere ambitiøse klimaplaner og løfte barren for klimaplanlægning i danske kommuner. Herudover arbejder vi med samspillet mellem fysisk planlægning og klima, klimatilpasning, klimavenlig adfærd og andre indsatsområder, der fremmer udviklingen af fremtidens klimaneutrale og klimarobuste byer.

Kontakt os gerne, hvis du vil høre mere om vores byprogram, ønsker et foredrag om fremtidens byer, har idéer til samarbejde eller kender til interessante initiativer eller løsninger, vi bør se nærmere på. 

Programmets kerneaktiviteter er støttet af:

VILLLUM FONDEN

 

 

Kontakt
Anna
Programchef, Fremtidens byer