Behov for skærpet fokus på bæredygtig biogasproduktion i Danmark

Pressemeddelelse
Hvis dansk biogasproduktion fremadrettet skal have positiv effekt på klima og miljø skal der skærpet fokus på, hvilken biomasse, der bruges i biogasproduktionen, og om der er styr på metanlækagen.

I rapporten ”Bæredygtig biogasproduktion i Danmark” analyserer Danmarks grønne tænketank CONCITO, hvilke konsekvenser den nuværende form for biogasproduktion har for klima og miljø. Det sker med udgangspunkt i to biogasscenarier. I det ene – som repræsenterer den mest anvendte produktionsform i dag - bruges fødevareindustriaffald som supplement til svinegylle, og i det andet scenarie, som er et tænkt scenarie, bruges der halm som supplement. 

Analysen viser, at drivhusgasudledningen fra biogas produceret af gylle samt fødevareindustriaffald med de anvendte forudsætninger i bedste fald er på samme niveau som almindelig gyllehåndtering med gyllelagring i en gylletank og gylleudbringning til markerne i foråret. Dette er imidlertid kun tilfældet, når metanlækagen fra biogasproduktion og opgradering af biogassen holdes under 1 pct. af metanproduktionen.

”Vores beregninger viser, at biogasproduktionen under visse omstændigheder er til gavn for klima og miljø, men effekten er meget afhængig af, hvad der bruges til at producere biogassen, og af hvad den alternative anvendelse af biomassen er. Dette tages der ikke tilstrækkeligt højde for i den nuværende regulering”, siger videnschef i CONCITO Torben Chrintz.

CONCITOs beregninger viser at biogasproduktion med halm giver betydelige CO2-reduktioner i forhold til almindelig gyllehåndtering – hvis halmen ikke tages fra eksisterende energiproduktion, mens klimaeffekten fra biogas produceret med fødevareindustriaffald kan være negativ i forhold til almindelig gyllehåndtering. Det skyldes, at fødevareindustriaffaldet i den nuværende situation omdirigeres fra de danske forbrændingsanlæg. Her vil der så mangle energi, som stadig skal produceres af en energikilde.

CONCITO konkluderer, at den bedste klimaeffekt opnås ved at producere biogas med ægte affaldsprodukter, som ikke konkurrerer med andre anvendelsesmuligheder eller andre former for energiproduktion, og at dette bør afspejles i reguleringen af området.

”Gylle, dybstrøelse og fast staldgødning er – forudsat at metanlækagen holdes på et lavt niveau - de eneste biomassetyper, der helt sikkert vil føre til betydelige drivhusgas-reduktioner. Derfor bør der gives højere tilskud til mere miljøvenlig biomasse og ingen tilskud eller afgifter på biomasse, som fører til mere drivhusgasudledning. Derudover bør der etableres hyppige obligatoriske og uafhængige målinger af metanlækagen som en del af miljøgodkendelsen til biogasanlæg”, anbefaler Torben Chrintz.

Læs rapporten Bæredygtig biogasproduktion i Danmark

Yderligere information
Torben Chrintz, 29 89 67 53

Relaterede emner