Lagring er også en værdifuld anvendelse af CO2

Energi, Ressourcer
Fangst og lagring af CO2
Det er en udbredt opfattelse, at kulstoffangst og anvendelse (CCU) er en bedre løsning end kulstoffangst og lagring (CCS). Det overses også ofte i debatten, at lagring af CO2 også er en anvendelse.

Af Karsten Capion, senioranalytiker, CONCITO

Rationalet lyder ofte: Vi skal bruge CO2’en, ikke bare deponere den. Klimamonitor bragte forleden en artikel, hvor direktøren for Fortum Waste Solutions i Nyborg, det tidligere Kommunekemi, beskriver sine tanker om CO2 fangst.

Direktøren fortæller i interviewet, at man ikke ønsker at pumpe den fangede CO2 i undergrunden, da det er "voldsomt dyrt", til gengæld vil man ”generere noget værdifuldt ud af den CO2, som produceres ved forbrændingsprocessen”.

Ved første øjekast lyder det attraktivt at omdanne CO2 til værdifulde produkter, men den proces kræver en meget stor mængde grøn energi. Værdien af produkterne står desværre ikke mål med omkostningen til den grønne energi, og derfor er der en nettoomkostning ved CCU. Målt i forhold til den opnåede klimaeffekt er omkostningen ved CCU typisk over det dobbelte af omkostningen til CCS.

Vi skal begrænse tilførslen af CO2

Det overses også ofte i debatten, at lagring af CO2 også er en anvendelse. Formålet med vores klimatiltag er at begrænse nettotilførslen af CO2 til atmosfæren og CCS bidrager lige så meget som CCU til dette formål. CCU fortrænger fossile brændsler og deres tilhørende CO2 udledning, men CCS deponerer en tilsvarende mængde CO2 permanent i undergrunden.

Fortalere for at omdanne CO2 til brændsler/kemikalier fremhæver, at der er en særligt stor betalingsvillighed for disse produkter, hvis de er grønne. Det er dog vigtigt at huske på, at denne betalingsvillighed kan være politisk bestemt, fx gennem iblandingskrav eller Luftfartens Klimafond.

Mere grøn omstilling for pengene

Hvis politikerne sikrer samme betaling for reduktioner gennem grønne brændsler og CO2-lagring, så vil CO2-lagring med stor sandsynlighed vinde konkurrencen, da det er billigst. Det betyder, at vi kan få mere grøn omstilling for de samme penge, hvis vi bruger CCS.

Lagring af CO2 er derudover langt mindre energikrævende end at lave brændsler ud fra CO2. Derfor kan vi parallelt med lagring bruge den grønne energi til at lave yderligere reduktioner på anden vis, fx gennem direkte elektrificering, brint eller ammoniak.

Bruger vi CO2 og grøn brint hver for sig, kan vi dermed reducere i dobbelt tempo relativt til, hvis vi kombinerer de to. Både CO2 og grøn brint vil være begrænsede ressourcer de næste årtier, indtil vi får markant mere grøn energi. Der kan afsættes gigantiske mængder grøn strøm til brint og ammoniak, så potentialet for reduktioner er enormt selvom vi parkerer CCU i en årrække.

Debatindlægget er bragt i Klimamonitor 22. juni 2021

Relaterede emner
Kontakt
Karsten
Senioranalytiker, Analyseteamet