Danmark skal sætte sig i spidsen for grøn genstart af Europa

Pressemeddelelse
Grøn genstart af Europa - kollage

Sammen med partnerne i initiativet “Danmark som grøn vindernation” afholdt CONCITO i dag en virtuel klimadebat om nødvendigheden af at sikre en grøn genstart af Europa efter coronakrisen.

Coronakrisen rammer den danske og den europæiske økonomi og beskæftigelse hårdt på et tidspunkt, hvor vi også skal accelerere den grønne omstilling for at nå klimamålene og opfylde Parisaftalens målsætninger. Omvendt giver håndteringen af krisen muligheder for at fremme en grøn genstart af såvel dansk som europæisk økonomi, hvilket vil gavne både beskæftigelsen på kort sigt og omstillingen på lang sigt.

Connie Hedegaard, bestyrelsesformand i CONCITO peger i den forbindelse på behovet for rettidigt lederskab i såvel Danmark som i Europa: ”Coronakrisen udfordrer såvel dansk som europæisk økonomi på en skala, vi ikke tidligere har set, og det er helt afgørende, at vi forstår at udnytte den mulighed, der er for at fremrykke en grøn omstilling når vi nu skal i gang med store investeringer til gavn for vækst, beskæftigelse og eksport af grønne løsninger. Klimaet kræver det, befolkningerne forventer det, og de økonomiske hjælpepakker muliggør det”.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: “Klimaforandringerne må ikke blive glemt i lyset af coronakrisen. Der er akut brug for grønne løsninger. Samtidig står vi også over for en eksportkrise, hvor mange tusinde danske arbejdspladser er på spil, fordi vores eksportmarkeder er sendt til tælling. Her skal vi have enderne til at mødes og sørge for, at grønne danske løsninger kommer ud at virke i og for verden. Derfor vil regeringen gå forrest med en markant grøn udenrigspolitisk satsning og en styrket indsat for grøn og bæredygtig dansk eksport”.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen efterlyser også fælleseuropæiske løsninger, som håndterer både den økonomiske krise og klimakrisen: ”Den økonomiske genstart i både Danmark og EU skal være grøn. Hvis vi træffer de rigtige valg nu, kan vi fremtidssikre vores samfund samtidig med, at vi også skaber jobs på kort sigt. Det tryk vil regeringen selvfølgelig fastholde i de igangværende forhandlinger i EU.”

Over 80 % af den danske grønne vareeksport sker til de europæiske markeder, og en grøn genstart af Europa vil være afgørende for at fastholde eksport og beskæftigelse i de danske virksomheder.

Mads Nipper, CEO Grundfos, efterlyser i den forbindelse, at de rigtige rammebetingelser sikres på politisk niveau: ”Vi står på en trist baggrund med en unik mulighed for at dreje vores økonomier over på en grøn vej, men det forudsætter, at vi ikke begår samme fejl som under finanskrisen, hvor man udskød de svære grønne beslutninger. Nu er det afgørende, at der skabes de bedste politiske rammer i EU, så alle medlemslande fremrykker de grønne investeringer, der vil bidrage til vækst- og beskæftigelse. Her vil den danske regerings erfaring fra klimapartnerskaberne og grønt, dansk lederskab være centralt”

Særligt store muligheder med relativt hurtige og betydelige beskæftigelseseffekter vedrører indsatser i relation til såvel udbygning af vedvarende energi, men også på bygningsrenovering og energieffektivitet.

Jens Birgersson, CEO Rockwool Group, udtaler: ”COVID-19 har på samme tid skabt en sundhedskrise og økonomisk krise på toppen af en klimakrise, der ikke forsvinder. Derfor skal vi sikre, at den økonomiske genopretning understøtter den grønne omstilling, som vi var godt i gang med. Energirenovering er et effektivt værktøj til at skabe lokale jobs og har derfor stor effekt i den økonomiske genopretning, samtidig er indsatsen i Europas bygninger helt afgørende for at nå EU's mål om klimaneutralitet i 2050”.

Kim Fausing, CEO Danfoss, understreger behovet for at styrke sammentænkningen af økonomi og klima mere strukturelt i den nuværende situation: ”Med den bundne opgave, vi står overfor også på klimaområdet, er det afgørende, at Europas beslutningstagere forstår, at de står med en unik mulighed for at lade den grønne omstilling udgøre hjørnestenen i genrejsningen af den europæiske økonomi. EU’s Green Deal viser allerede vejen frem mod et grønt Europa, men der skal tydeligt dansk politisk lederskab til, for at vi til fulde udnytter den mulighed”.

Se eller gense webinaret her:

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Om initiativet Danmark som grøn vindernation

Webinaret blev afholdt som en del af initiativet Danmark som grøn vindernation, hvor en række førende, globale energivirksomheder sammen med IDA og CONCITO sætter fokus på gevinster og potentialer for innovation, vækst, eksport og arbejdspladser som følge af Danmarks klimaambitioner.

Kontakt
Jarl
Vicedirektør og International chef