Giv klimavenlige kulturgaver til jul

Debatindlæg
Det er klart, at meget skal gøres på internationalt og statsligt plan for, at klimaindsatsen for alvor vil gøre en forskel. Men vi kan og skal også gøre noget i vores eget liv, skriver Stine Bosse.

Af Stine Bosse, formand for CONCITO

De sidste fire-fem uger har været hårde, når man ser på fremtiden for vort klima. En lang række rapporter er kommet fra klimaforskerne, som alle peger på, at vi er ude af kurs:

  • Verdensbanken siger i sin rapport, at målet om at holde temperaturstigningen inden for to grader er ved at være forpasset. Vi er på vej mod fire graders temperaturstigning i dette århundrede med store konsekvenser for klima og havvandsstigninger til følge.
  • Det Europæiske Miljøagentur konstaterer, at klimaændringer nu er en realitet. Temperaturen i Europa har aldrig været højere end i de seneste 10 år.
  • Revisionsvirksomheden PwC har beregnet, at carboneffektiviteten - altså CO2-udledning per dollar - er faldet med 0,8 procent per år i de sidste 10 år. Hvis vi skal holde målsætningerne, så skal vi reducere carboneffektiviteten med 5,1 procent per år hvert eneste år frem til 2050
  • FN's miljøprogram UNEP siger i deres seneste rapport, at gabet mellem målene og den faktiske CO2-udledning i verden bliver større og større. Udslippet er nu cirka 14 procent højere, end hvor det skal være i 2020.

Det er virkeligt svært at kapere de dystre udsigter for fremtiden og det er nok en almindelig menneskelig reaktion at forsøge at se hen over det og fortsætte livet, som vi plejer. Og det er ikke nogen specielt rar rolle at være den, der skal male dette dystre fremtidsbillede op. Men vi er bare nødt til at tage den dystre udvikling alvorligt, hvis vi vil efterlade en klode til vore efterkommere med et bare nogenlunde rimeligt klima og dermed livsbetingelser.

Og det handler ikke bare om en fjern fremtid. I USA har det været den varmeste og tørreste sommer nogensinde, og knapt var den over, før Stormen Sandy kom og var den kraftigste i mands minde. Vi ser også klimaforandringerne her i Danmark, selv om det er i langt mindre skala. Og selv om man ikke kan sætte lighedstegn mellem den enkelte hændelse og klimaforandringerne, så er de fleste ikke i tvivl om, at vi allerede ser ændringer i klimaet.

Det er svært at formidle klimaudfordringen på en nærværende måde, som trænger så meget ind, at vi begynder at ændre på vores hverdag. Og det er klart, at meget skal gøres på internationalt og statsligt plan for, at klimaindsatsen for alvor vil gøre en forskel. Men vi kan og skal også gøre noget i vores eget liv.

Kultur er noget af det, man kan glæde sig over, og som ikke belaster klimaet særligt meget. Alle former for kunst og kultur er kendetegnet ved, at der ikke indgår særligt mange fysiske produkter, og at oplevelsen ligger langt ud over, hvad der er forbundet med det direkte materielle forbrug.

Så frem for at købe fysiske ting til at lægge under juletræet – og til medarbejdere i virksomheder - så giv hellere en kulturel oplevelse. Hvis det er til personer tæt på, kan man jo invitere sig selv med og på den måde få fælles oplevelser. Til dem lidt længere væk, kan man give kulturoplevelser, som de kan få glæde af sammen med andre. Og man kan jo godt supplere sin gave med en lille forklaring på, hvorfor det ikke er en ting i gaven i år – så kan den klimavenlige adfærd jo sprede sig som ringe i vandet.

Du kan læse mere om klimavenligt forbrug i julen i juleavisen fra CONTANT, som er CONCITOs virtuelle butikskæde, hvor varerne prissættes i CO2 i stedet for kroner og ører.

---

Debatindlæg bragt i Altinget Teknik den 4. december 2012

Foto: Colourbox.dk

Relaterede emner