Her får du mest ernæring for klimaaftrykket

Blog
Vi får mest mad og flest næringsstoffer for klimaaftrykket i planteriget, og generelt kan danskerne trygt spise mere plantebaseret uden at komme til at mangle noget. Det viser en rangordning af 24 fødevarer baseret på resultaterne fra Den Store Klimadatabase og DTU’s Frida Fooddata.

Interessen for at ændre kostvaner og spise klimavenligt har aldrig været større. Det mærker vi også i CONCITO, hvor efterspørgslen på information om sunde og klimarigtige madvaner er stigende. Siden lanceringen af Den Store Klimadatabase i 2021 har mange påpeget, at det oplyste klimaaftryk per kg fødevare ikke tager hensyn til, at vi – udover nydelsen og det sociale samvær – spiser for at få fyldt næringsstoffer, vitaminer og mineraler på kroppen.  

Det er fuldstændigt korrekt, at næringsstofferne er en central del af nytteværdien i vores mad. Dog med den vigtige tilføjelse, at vi både i et sundheds- og bæredygtighedsperspektiv bør have fokus på, at få tilstrækkeligt med næringsstoffer, ikke flest mulige næringsstoffer. Mange af os får faktisk mere end rigeligt med kalorier og proteiner i dag.  

Indholdet af næringsstoffer er således kun en relevant funktionel enhed til en vis grænse, hvorefter det kan udvikle sig til et sundhedsproblem. Når vi skal optimere kosten i forhold til klima og sundhed, er næringsindholdet derfor ikke altid den mest relevante målestok. 

Med dette mådehold in mente og ovenpå lanceringen af Den Store Klimadatabase version 1.1 i januar, er det på høje tid at opdatere formidlingen om, hvor vi får mest ernæring for klimaaftrykket.  

Understøtter officielle kostråd 

Siden den oprindelige version af denne blog fra 2018 har vi fået De Officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen, som er baseret på videnskabelige analyser fra DTU Fødevareinstituttet. De kombinerer viden om sund kost med viden om, hvordan vi får de nødvendige næringsstoffer på den mest klimarigtige måde – dog tilsat lidt hensyn til den nuværende danske madkultur for at gøre kostrådene så tilgængelige og relevante som muligt.  

Hvis alle danskere efterlevede kostrådene, ville det være et kæmpe skridt i retning af en ikke bare sundere, men også mere klimarigtig kost. Klimarådet har beregnet, at klimaaftrykket fra danskernes fødevareforbrug omtrent kan halveres, hvis vi alle lever efter kostrådene. Det gør vi langt fra i dag, og det kan muligvis skyldes en udbredt myte om, at en planterig kost er en proteinfattig og utilstrækkelig kost. 

Denne opdatering af, hvor vi får mest ernæring for klimaaftrykket understøtter de officielle kostråds anbefaling af, at danskerne generelt set trygt kan spise langt mere plantebaseret end i dag.
  

Rangordning af 24 fødevarer 

Nedenstående figur rangordner klimaaftrykket af 24 udvalgte fødevaretyper i kg CO2e per kg fødevare samt indhold af protein, kostfibre, kalorier (kcal), fedt og kulhydrat fra det mindste til det største klimaaftryk. Fødevarer som ikke indeholder det givne næringsstof er udeladt af figuren. 

Klimaaftrykkene stammer fra Den Store Klimadatabase version 1.1, og næringsværdierne stammer fra DTU Fødevareinstituttets fødevaredatabase Frida Fooddata. De mørkegrønne søjler er frisk frugt og grønt, de lysegrønne er forarbejdede vegetabilske produkter og de orange er animalske produkter.  

 

Mest mad og ernæring for klimaaftrykket i vegetabilske fødevarer 

Overordnet viser rangordningerne af klimaaftrykket per kg, protein, kostfibre, kalorier, kulhydrat og fedt, at vi får mest mad og ernæring for klimaaftrykket i planteriget.  

I forhold til proteinindholdet har vegetabilske fødevarer som plantefars, grønkål, havregryn, hvedebrød, pasta og kikærter samt animalske fødevarer som æg, mælk og kylling et lavt klimaaftryk (under 2 kg CO2e per 100 gram protein). Klimaaftrykket fra fisk og grisekød ligger i mellemklassen, og i den tunge ende i forhold til proteinindholdet (over 10 kg CO2e per 100 gram protein) ligger havredrik, æble, oksekød og smør.

Kostfibre findes udelukkende i de vegetabilske fødevarer, og det er vegetabilske fødevarer som hvedebrød, plantefars, havregryn, grønkål, pasta og kartofler, der giver allermest kalorieindhold for klimaaftrykket.  

Visse animalske produkter som smør, æg og grisekød har forholdsvist lavt klimaaftryk i forhold til fedtindholdet (under 2 kg CO2e per 100 gram fedt). For smør og grisekød er det dog mættet fedt, som bør begrænses af sundhedshensyn.  Når det kommer til kulhydrater, skal man langt ned i rangordningen for at finde animalske produkter. 

De nævnte beregninger og eksempler tager ikke hensyn til samtlige vigtige næringsstoffer og vitaminer, som også er afgørende elementer i en sund kost. Disse bør naturligvis inddrages i den samlede vurdering af en klima- og ernæringsrigtig diæt, som de gør i De officielle kostråd. Derudover er der tale om rent funktionelle beregninger, der ikke inddrager vigtige elementer som geografi, årstider, kvalitet, smag og nydelse. Smag og nydelse kan betragtes som subjektive og plastiske begreber, der ændrer sig i takt med kostvanerne.

Endelig skal man være opmærksom på, at klimaaftrykket er oplyst per kilo indkøbt vare. Nogle fødevarer vil svinde ind i tilberedt stand fx pga. stegesvind eller skræl der kasseres, mens andre fødevarer vil vokse i mængde i tilberedt stand, fx pasta, ris, tørrede svampe eller tørrede bælgfrugter. Sidstnævnte vejer mindst det dobbelte i tilberedt stand.  
 

Pejlemærker for klimarigtigt fødevareforbrug 

Ifølge CONCITOs rapport om Danmarks globale forbrugsudledninger udleder hver dansker i gennemsnit 13 ton CO2e årligt, og heraf stammer 20 procent fra forbruget af fødevarer og drikkkevarer. Mange danskere kan reducere fødevareforbrugets klimaaftryk markant ved at spise mere planterigt, og ovenikøbet leve sundere end de gør i dag. Men hvor langt ned kan og bør vi komme i klimaaftryk fra fødevareforbruget?  

Nedenstående tabel viser CONCITOs bud på pejlemærker for, hvad der i dag kan betragtes som et klimarigtigt forbrug af fødevarer og drikkevarer per person per uge, dag og måltid beregnet ud fra resultaterne i Den Store Klimadatabase. 

Pejlemærkerne er inspireret af de nedenstående internationale og danske referencer, men er ikke beregnet specifikt i forhold til Danmarks og verdens aktuelle klimabudget eller et specifikt årstal. De vil først og fremmest være anvendelige i professionelle køkkener, men kan også bruges til undervisningsformål eller af særligt interesserede forbrugere, fx i kombination med måltidsberegneren CO2beregner.dk, som er opdateret med resultater fra Den Store Klimadatabase version 1.1.  

Pejlemærket per måltid er per hver af de tre hovedmåltider, da mellemmåltider og øvrigt forbrug af fødevarer, snacks og drikkevarer her antages at stå for en fjerdedel af det daglige fødevareforbrug.  

 

x

 

Flere udenlandske aktører har givet forskellige bud på, hvor meget madforbruget maksimalt bør udlede, hvis fødevareforbruget skal være foreneligt med Parisaftalens mål om, at den globale opvarmning skal holdes et stykke under 2 grader med sigte på 1,5 grader.  

  • WWF Sverige opererer med et klimabudget for fødevareforbruget på 11 kg CO2e per person/uge og 1,6 kg CO2e per person/dag i 2030 i deres OnePlanetPlate-koncept.  
  • Et hollandsk studie fra Broekema (2020) kommer frem til en udledning på 4,21 kg CO2e per person/dag i det nuværende forbrug, et 2030-mål på 2,04 kg CO2e per person/dag (ca. 50% reduktion) og et 2050-mål på 1,11 kg CO2e per person/dag (ca. 75% reduktion). 2050-målet vurderes ikke at være opnåeligt uden væsentlige teknologiforbedringer i fødevareproduktionen.   
  • Et studie af 1,5-graders kompatible kostmønstre i Tyskland fra tænketanken Hot or Cool kommer frem til, at det fødevarerelaterede klimaaftryk skal under 2,1 kg CO2e per person/dag i 2030 og 1 kg CO2e per person/dag i 2050. 
  • EAT-Lancet-rapporten opererer med et samlet ”global carbon food budget” på 5 Gt CO2e/år i 2050. Med en forventet verdensbefolkning på 10 mia. mennesker bliver det knap 10 kg CO2e per person/uge svarende til godt 1,4 kg CO2e per person/dag.  

DTU Fødevareinstituttet har i forbindelse med Klimarådets rapport om Klimavenlig mad og forbrugeradfærd beregnet, at danskernes samlede fødevareforbrug udleder 10,8 mio. ton CO2e årligt beregnet på grundlag af Den Store Klimadatabase version 1. Det svarer omtrent til 1,5 gange mere end den samlede CO2-udledning fra Danmarks personbiler i 2022.  

I DTU’s effektberegninger er der taget udgangspunkt i et energiindtag for voksne på 10 MJ, og der er ikke inkluderet tilberedning og madspild i husholdningen samt bortskaffelse eller energiindtag ud over det anbefalede. Dermed er klimaaftrykket fra det aktuelle fødevareforbrug reelt undervurderet. 

Klimarådets rapport kommer frem til, at hvis alle danskere efterlever kostrådene, kan klimaaftrykket fra fødevareforbruget reduceres med 45 procent til 6,2 mio. ton CO2e og hvis alle spiser vegetarisk, kan det reduceres med 61 procent til 4,3 mio. ton. Disse 4,3 mio. ton matcher nogenlunde med pejlemærket på 2 kg CO2e per dag, og klimabevidste professionelle køkkener og forbrugere bør stræbe efter at få klimaaftrykket ned i den størrelsesorden. 

Hovedsageligt plantebaseret kost vil være den nemmeste og sundeste måde at holde klimabudgettet på. Derudover vil der være yderligere natur- og miljøgevinster ved en planterig kost, da det mindre arealforbrug til fødevareproduktion kan give mere plads til skov og natur. Endelig kan der være store dyreetiske fordele i en planterig kost frem for yderligere intensivering af husdyrproduktionen.  

Relaterede emner

Mange danskere kan reducere fødevareforbrugets klimaaftryk markant ved at spise mere planterigt.

Kontakt
Michael Minter
Programchef, Fødevarer og forbrug
Indhold