Grønne "life hacks" til et ungt hverdagsliv

Pressemeddelelse
CONCITOs Klimaambassade søsætter GRO SELV, hvor unge inviteres til i fællesskab at udvikle og skabe små og større grønne projekter, som understøtter et godt, ungt hverdagsliv.

Unge i alderen 18-24 år er et sted i livet, hvor mange nye vaner og værdier etableres, og hvor der er brug for trygge rammer til at udfordre og udforske forestillingen om, hvad det gode liv er – eller kan være. 

CONCITO’s Klimaambassade har i en årrække engageret unge i at formidle og gennemføre projekter og workshops om klima og bæredygtighed for børn og unge på skoler og gymnasier over hele Danmark.

Med 6,6 millioner fra Nordea-fondens søsætter CONCITO ungeprojektet GRO SELV, hvor rammerne er unges hverdags- og fritidsliv udenfor undervisningsrammen. 

Projekterne startes op i samarbejde med etablerede initiativer og aktører i Aarhus, Aalborg og København. Målet er, at GRO SELV i løbet af en treårig projektperiode vil nå bredt ud og involvere op mod 25.000 unge i alderen 18-24 år.

GRO SELV sammen 
GRO SELV- projekterne tager udgangspunkt i tre centrale temaer i alle unges liv: Bolig, mad og oplevelser. Ud over den grønne ramme, vil fællesskab og ejerskab være centrale omdrejningspunkter i alle GRO SELV’s projekter og initiativer. De unge vil selv være med til, at så spirerne til projekterne, helt fra GRO SELV´s opstart, og de inviteres med til at definere projekternes overordnede grønne rammer, form og konkrete indhold.

Og mulighederne er mange, fortæller CONCITO’s direktør, Christian Ibsen: 

”Et GRO SELV- projekt kan være alt fra en bæredygtig cykelferie, genbrugsprojekter i hjemmet til fællesspisning i byen eller i naturen. Fællesnævneren for projekterne er, at de skal være til at overkomme økonomisk, de skal være miljømæssigt bæredygtige, og så skal de understøtte fællesskaber. For det bliver sjovere og giver større effekt, hvis vi gror selv sammen”.

GROSELV.dk
Projekternes aktiviteter og forløb formidles og deles på en fælles online platform, GROSELV.dk, som både vil fungere som digitalt mødested for projektets deltagere og et udstillingsvindue for gode grønne hverdagsløsninger. Her kan man, uanset om man er aktivt involveret i GRO SELV eller ej, finde inspiration og skabe lignende projekter selv.

Skabt af unge, for unge 
Nordea-fonden har tidligere støttet Klimaambassaden, som har uddannet 350 unge, frivillige formidlere og har indtil nu arbejdet med ca. 45.000 elever i grund-, gymnasie- og erhvervsskoler i hele Danmark. De erfaringer er Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen, glad for at kunne bygge videre på: 

”GRO SELV bygger på ung-til-ung-formidling, hvor klimaændringerne angribes naturfagligt og praktisk med fokus på handling i hverdagslivet. Jeg ser det som en stor styrke, at unge formidler til hinanden i øjenhøjde. Bæredygtighedsprojekterne skabes ikke for de unge, men af de unge.”  

Projekterne skal spredes over hele landet
GRO SELV startes op i samarbejde med tre regionale platforme: Platform4 i Aalborg, Mejlgade Lab/Klimaambassaden i Aarhus og Plantelaboratoriet i København. De tre platforme er forankrede i hver deres lokalmiljø, og de er styret af unge, kreative initiativtagere og iværksættere. Forankringen i tre af Danmarks største byer betyder ikke, at GRO SELV er et storby-projekt -tværtimod. Ambitionen er at skabe erfaringer, der hvor ekspertisen findes, og dernæst lade initiativerne brede sig ud i hele landet. Med tiden vil GRO SELV.dk transformere sig fra en idebank til en projekt- og erfaringsbank, hvor alle de GRO SELV-projekter, der allerede er udviklet og gennemført, frit kan gentages af andre unge i hele landet. 

Fakta om projektet
CONCITO’s Klimaambassade har i en årrække gennemført ung-til-ung formidling om bæredygtighed på gymnasier og erhvervsskoler. Med projektet GRO SELV er ambitionen at nå endnu bredere ud. Gennem workshops, en digital idebank og samarbejde med bæredygtige projektmagere i Aarhus, Aalborg og København, skal GRO SELV inspirere unge til at udvikle bæredygtige aktiviteter, der berører op mod 25.000 unge. Nordea-fonden støtter projektet med 6,6 mio. kr., og det skal køre fra 2016 og to år frem.

  • Bag GRO SELV står Klimaambassaden, en formidlingsplatform og et netværk af unge frivillige uddannet og organiseret af CONCITO.
  • GRO SELV udvikles og gennemføres i tæt samarbejde med Platform4 fra Aalborg, Klimaambassaden Aarhus / Mejlgade Lab i Aarhus  og Plantelaboratoriet fra København. 
  • Projektets målgruppe er unge mellem 18 og 24 år, som er flyttet hjemmefra og skal etablere sig en bæredygtig hverdag. 
  • Formålet er at inspirere unge til i fællesskab at iværksætte bæredygtighedsprojekter inden for rammerne af deres eget liv, med udgangspunkt i oplevelser, mad og bolig, 
  • GRO SELV har en målsætning om at involvere 1.500 og nå ud til i alt 25.000 unge i løbet af projektperioden som løber frem til december 2018.
  • Projektet er støttet med 6,6 millioner kroner fra Nordea-fondens pulje ‘Det gode, unge liv’.


Yderligere oplysninger
Projektansvarlig: Synnøve Kjærland, CONCITOs Klimaambassade, sek@concito.dk, 29 89 67 54

Partner i Aarhus: Esben Vestergård Pedersen, Klimaambassaden Aarhus, ep@concito.dk, 28 34 97 92

Partner i Aalborg: Casper Clasen, Platform4, casper@platform4.dk, 60 20 31 32

Partner i København: Lasse Carlsen, Bioteket, lasse@bioark.dk, 81 71 81 39

For Nordea-fonden: Tine Wickers, kommunikationschef, tw@nordeafonden.dk, tlf. 40 70 37 84

Læs mere om projektet på Klimaambassadens hjemmeside

---

Fotos til fri afbenyttelse med kreditering af fotografen (klik for høj opløsning): 

  
Foto: Stefan Frank thor Straten

 
Foto: Stefan Frank thor Straten


Foto: Thue Kram

Relaterede emner