Sådan handler du klimavenligt i julen

Pressemeddelelse
Ny udgivelse fra CONCITO sætter fokus på julehandlens CO2-fodaftryk og giver gode råd om klimavenligt forbrug i julen.

Ifølge beregninger fra Danmarks grønne tænketank CONCITO udleder produktionen af danskernes julegaver ca. 1 million ton CO2 eller gennemsnitligt 200 kg CO2 per dansker. Det fremgår af en ny jule-avis fra CONTANT, som er tænketankens virtuelle butikskæde, hvor alle varer er prissat i CO2-udslip i stedet for kroner og ører.  

”Klimavenlig julehandel behøver ikke handle om at lide afsavn eller holde op med at bruge penge. Med lidt omtanke, fantasi og fokus på, hvad der egentlig gør os glade, er det faktisk muligt at reducere julens klimabelastning betydeligt”, siger kommunikationschef Michael Minter.  

I CONTANT kan man fx vælge en julemenu for fire personer med masser af kød med et CO2-udslip på 130 kg eller en julemenu med gås og fisk samt mere grønt med et CO2-udslip på kun 65 kg. Man kan også vælge en pakkekalender med 24 små legeting til 72 kg CO2 eller en tur i Zoologisk Have for 4 personer for kun 10 kg CO2. 

Endelig kan man vælge et abonnement på musikstreaming, som ved 10 timers brug udleder 3 kg CO2, eller en CD, som kun udleder 2 kg CO2. Det kan umiddelbart virke overraskende, at CO2-fodaftrykket ved den digitale musik er højere end ved køb og aflytning af en fysisk CD, men det har sin forklaring: 

”Det relativt høje CO2-fodaftryk ved musikstreaming skyldes, at overførsel af store mængder data via det mobile 3G-netværk, som mange streamer på i dag, er ret klimabelastende. Fodaftrykket kan dog mindskes ved at streame via det faste bredbånd og ved at downloade sin favoritmusik, så man undgår at overføre den samme musik en masse gange”, forklarer Michael Minter.  

CO2-priserne er udregnet på grundlag af forenklede opgørelser af varernes udledning af drivhusgasser (CO2-ækvivalenter), og skal give forbrugerne en bedre fornemmelse af forskellige varegruppers og serviceydelsers klimabelastning.  Jule-avisen indeholder derfor også en CO2-omregner, som gør det muligt at sammenligne varernes CO2-fodaftryk med mere kendte klimaparametre som elforbrug og bilkørsel. 

”CO2-omregneren viser fx, at drivhusgasudledningen fra 1,5 kg flæskesteg svarer til en gennemsnitsfamilies elforbrug i fire dage eller 272 km i en gennemsnitlig benzinbil. Det understreger med al tydelighed, at en klimavenlig jul også handler om at undgå madspild. Køb kun den mad, du har brug for, og spis resterne af den gode julemad i dagene efter eller frys den ned til senere”, anbefaler Michael Minter.   

Jule-avisen fra CONTANT kan læses på www.concito.dk/contant

Yderligere oplysninger 

Michael Minter, 26 16 64 14
Torben Chrintz, 29 89 67 53

 

Relaterede emner