Se debatten: Hvordan skal vi lave en europæisk grøn genstart?

Artikel
Grøn genstart af Europa - kollage

Vi skal undgå at gentage fejlen fra genopretningen efter finanskrisen, hvor det ikke lykkedes at få sat en grøn genstart på dagsordenen. Det var et af hovedbudskaberne i den virtuelle klimadebat om behovet for en grøn genopretning af Europa efter coronakrisen, som CONCITO sammen med partnerne i initiativet Danmark som grøn vindernation afholdt den 11. maj. 

Netop en grøn genstart af Europa muliggør håndtering af både den økonomiske krise og klimakrisen på samme tid, og med Kommissionsformand Ursula Von der Leyens udspil til EU Green Deal er der allerede et godt udgangspunkt på bordet for en fremrykket grøn vækstpakke. Den grønne vækstpakke skal også ses som et afgørende element i moderniseringen af europæisk økonomi, blev der understreget i debatten, som blev modereret af Connie Hedegaard, bestyrelsesformand for CONCITO.

Panelet bestod af:

  • Mads Nipper, CEO Grundfos
  • Jens Birgersson, CEO ROCKWOOL Group
  • Kim Fausing, CEO Danfoss
  • Ditte Juul Jørgensen, generaldirektør DG Energy
  • Jeppe Kofod, udenrigsminister
  • Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister
  • Tomas Anker Christensen, klimaambassadør

Grøn EU-genstart er en gylden dansk mulighed

Det er lykkedes Danmark at sætte sig i spidsen for en koalition af EU-lande, som kræver et grønt udgangspunkt i den forestående økonomiske genopretning. Og der kan vente store gevinster for Danmark, hvis det gøres rigtigt. At gøre det rigtigt indebærer udover at fremrykke den fælleseuropæiske indsats for at levere på klimamålsætningerne at styrke grøn eksport og investeringer i udlandet. Netop de sidste to er af særlig interesse for Danmark, fordi vi har gode beskæftigelses- og eksportmuligheder i den grønne sektor. Med de fremlagte anbefalinger fra klimapartnerskaberne er der endvidere mulighed for at inspirere andre EU-lande til lignende tiltag, hvilket bør udnyttes.

EU-Kommissionen er allerede nu i færd med at undersøge, hvad der med store beskæftigelsespotentialer kan fremrykkes. I relation til energiområdet er der umiddelbart fokus på energieffektivitet og bygningsrenovering (”renoveringsbølgen”), fremrykning af nye vedvarende energianlæg (sol og vind) samt fremrykning af forskning inden for nye nødvendige teknologier til at håndtere klimaudfordringen på sigt. Det blev i den forbindelse understreget, at det ikke alene var et spørgsmål om et voksende eller uændret EU-budget i den næste syv-årsperiode, men også et spørgsmål om at prioritere indenfor det eksisterende budget. Derudover blev der lagt vægt på brugen af andre virkemidler end blot de økonomiske, herunder signaler om politiske ambitioner og retning, som lande og virksomheder kan rette ind efter.

Også i et globalt perspektiv vil en ambitiøs grøn EU-genstart være vigtig, blandt andet for at lægge sporet og et højt ambitionsniveau forud for COP 26, der nu er udskudt til afholdelse forventeligt sent i 2021. Koblingen til COP'en stiller store krav til et aktivt og ambitiøst grønt diplomati!

Hele debatten blev optaget og kan ses herunder.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Kontakt
Jarl
Vicedirektør og International chef
Inge
Sekretariatschef