Styrk den kommunale klimatilpasning

Pressemeddelelse
Kun 16% af de danske kommuner har en strategi for klimatilpasning, og generelt er området ikke prioriteret i kommunerne.

Det viser en ny rapport om kommunernes klimaindsats fra Danmarks grønne tænketank CONCITO.

Den manglende indsats risikerer at fordyre den danske klimatilpasning og skabe store praktiske problemer. CONCITO anbefaler derfor regeringen at benytte de igangværende økonomiforhandlinger til at give kommunerne låneadgang til klimatilpasning og klimavenligt nybyggeri - ligesom kommunerne i dag har låneadgang til energirenovering i deres egne bygninger. CONCITOs formand, Martin Lidegaard, udtaler: ”Det haster gevaldigt med at få en samlet dansk strategi for klimatilpasning, ikke mindst i forhold til finansieringen. Det bliver unødigt dyrt, hvis kommunerne ikke får mulighed for at foretage de nødvendige tiltag, når de alligevel skal renovere deres kloaker eller reparere deres veje. Lån koster ikke staten ekstra, men kan tværtimod styrke den lokale beskæftigelse.”

Martin Lidegaard henviser til, at den automatiske långivning til energirenovering har været med til at løfte dette område i de sidste år. Ifølge CONCITOs undersøgelse er stort set alle kommuner i gang med at foretage energibesparelser i egne bygninger og regner med at tjene store summer på det. Undersøgelsen viser dog også, at kommunerne generelt er mindre aktive, når det handler om at stille klimakrav til deres indkøbspolitik og påvirke adfærden hos kommunens egne medarbejdere, virksomheder og borgere. Martin Lidegaard slutter: ”Vores undersøgelse viser, at kommunerne for alvor er kommet ind i klimakampen, og det er fantastisk. Men den viser desværre også, at der er lang vej igen, når det handler om konkrete initiativer. Det er i sidste ende kommunernes eget ansvar at foretage de rette valg, men staten kunne fjerne mange barrierer ved en mere aktiv politik.”

Yderligere oplysninger:
Martin Lidegaard, ml@concito.info, 29 89 67 00

Relaterede emner