Konference om klima og udvikling - Vejen frem for multistakeholder engagement

Indsatser i forhold til klimaforandringer og udvikling skal tænkes sammen for at nå Parisaftalens temperaturmål og FN’s verdensmål overalt i verden, og der er behov for særligt fokus på de mest udsatte regioner.

I dag behandles klima og udvikling ofte i siloer hver for sig, i stedet for i sammenhæng. Derfor er der behov for at skabe brede samarbejder om at integrere indsatsen. Spørgsmålet er, hvordan det kan ske?

Det var temaet for en konference, som CONCITO den 31. maj var vært for sammen med Udenrigsministeriet og Folkekirkens Nødhjælp (DCA). 75 danske deltagere fra offentlige myndigheder, filantropiske organisationer, civilsamfundet og den private sektor deltog. Konklusionerne fra konferencen er nu opsamlet i ti anbefalinger til integrerede klima- og udviklingsindsatser gennem brede samarbejder. 

Over hele verden truer klimaforandringer med at ødelægge fremskridt inden for bæredygtig udvikling. Der er en særlig udfordring i sårbare områder. Derfor er det vigtigt at udvikle strategier, der både reducerer udledninger, øger modstandsdygtighed mod fx tørke eller oversvømmelser og prioriterer bæredygtige udviklingsmål. Det kræver national opbakning og investeringer både fra ind- og udland.

Drøftelser på konferencen mellem forskellige aktører viste, hvor vigtigt det er at arbejde sammen for at få mest muligt ud af klima- og udviklingsindsatserne. Det er nødvendigt at have nok tid og ressourcer til at skabe og gennemføre fælles projekter. Fleksibel finansiering er også vigtig, og her kan filantropiske organisationer spille en central rolle i at skabe nye løsninger. Der skal være robuste rammebetingelser for at involvere private virksomheder og tiltrække deres investeringer. Der skal sikres en stærk lokal forankring, og klare politiske rammer og gennemsigtighed for at opnå de bedste resultater. 

Konferencen nåede til enighed om en generel opfordring til øget samarbejde for at håndtere de udfordringer, som koblingen mellem klimaforandringer og bæredygtig udvikling medfører. Drøftelserne blev opsummeret til Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, som input til en ny strategi for dansk udviklingssamarbejde.

Relaterede emner
Ekspert
Jarl
Vicedirektør og International chef