Consumers as well as professionals in the retail and foodservice sectors are increasingly demanding information on the climate impact of the food they buy and sell. Now they can find knowledge and inspiration in The Big Climate Database.
In The Big Climate Database, CONCITO, in cooperation with 2.-0 LCA Consultants and with the support of the Salling Foundations, makes the climate footprint of 500 food products publicly available.
The project, which started in December 2019, has consisted of a technical dialogue phase in the spring 2020, the compilation of a climate database of 500 food products' climate footprints, and the publication and dissemination of the climate database in Danish and English in the spring 2021.
The Big Climate Database is a central tool that can be used, for example, as a basis for a simplified climate labelling system, climate-friendly recipes, apps for calculating the climate footprint of purchases, education, training of kitchen staff, information campaigns and much more.
The web page:
Search the climate footprint of 500 food products and read the background report, the methodological report, detailed background data and Q&A on denstoreklimadatabase.dk.
Funded by:
Version 1 of The Big Climate Database is produced with support from the Salling Foundations.
Nordic Council Environment Prize 2021:
The Big Climate Database is the winner of the Nordic Council's environment prize 2021. The theme for that year’s environment prize was initiatives that can contribute to the development of sustainable food systems. Read the jury's motivation here.
Det vigtigste og mest perspektivrige element i udviklingen af et klimamærke for fødevarer i supermarkederne er etableringen af en officiel dansk klimadatabase. Den bør udformes til også at fremme klimavenlige madvaner via foodservicebranchen, indkøbspolitikker og uddannelsessystemet
Den 12. januar 2022 afholdt CONCITO webinar med aktører i og omkring foodservicesektoren om erfaringer med brug af klimadata til beregning af måltider og indkøb samt den videre udvikling af Den store klimadatabase. Se eller gense webinaret her.
Et godt og dækkende datagrundlag for klimaberegning af måltider og klimamærkning af fødevaretyper er indenfor rækkevidde. Landbrugets og fiskeriets skepsis overfor værktøjet bunder i misforståelser og urealistiske forventninger til, hvad EU kan levere på området
Data om fødevaretypers klimaaftryk er et centralt værktøj i den grønne omstilling af de offentlige køkkeners og danskernes fødevareforbrug. Danmark bør gå foran med en fælles national standard og model for opgørelse og brug af generiske klimadata om fødevarer med udgangspunkt i Den store klimadatabase.
Danmarks grønne tænketank CONCITO får Nordisk Råds miljøpris for udviklingen af Den Store Klimadatabase. Klimadatabasen katalogiserer CO2-aftrykket på 500 af de mest almindelige fødevarer i Danmark og er frit tilgængelig for alle.
Mens vi i mange år har haft fokus på sundhed, økologi, dyrevelfærd og fairtrade i oplysning og mærkning af fødevarer, er det nu blevet tid til at rette et stærkere fokus på fødevarernes klimabelastning. Det er bagrunden for, at CONCITO i 2019 tog initiativ til etableringen af Den store klimadatabase. Initiativet er blandt de otte nominerede til Nordisk Råds miljøpris 2021.
Den Store Klimadatabase med klimaaftrykket for 500 fødevarer er udgangspunkt for et nyt undervisningsmateriale til folkeskolens 7.-9. klasse. Det skal klæde eleverne på til at se muligheder frem for begrænsninger i deres daglige valg.
Mejerforeningen har rettet kritik mod Den store klimadatabase fra CONCITO samt Nettos forsøg med klimamærkning, fordi klimamærkningen ikke tager højde for ernæringen i fx komælk kontra havremælk. Men kritikken er skudt ved siden af.
På et webinar den 2. marts gav CONCITO og 2.-0 LCA Consultants en introduktion til Den store klimadatabase og dens metode, resultater og anvendelsesmuligheder. Se eller gense webinaret her.
Siden CONCITO den 1. februar lancerede Den store klimadatabase har vi oplevet meget stor interesse for værktøjet. Men ikke al opmærksomheden har været positiv. Udover spørgsmål af mere opklarende karakter, er klimadatabasen også blevet mødt med skarp kritik og påstande om vildledning, latterliggørelse og farmer-bashing, som vi gerne vil imødegå her.
CONCITO lancerede Den store klimadatabase den 1. februar, og siden da har vi oplevet massiv interesse og positiv respons på værktøjet, der viser det gennemsnitlige klimaaftryk fra 500 af de mest almindelige fødevarer på det danske marked. Men ikke al opmærksomheden har været positiv, og her svarer vi på nogle af de mest udbredte kritikpunkter.
Med ”Den store klimadatabase” giver Danmarks grønne tænketank CONCITO nu virksomheder, myndigheder og borgere fri adgang til livscyklusanalyser af klimabelastningen fra 500 af de mest almindelige fødevarer og drikkevarer. Databasen er et unikt værktøj, der med større præcision end nogensinde kan belyse klimaeffekten af vores fødevareforbrug og bidrage til at fremme mere klimavenlige madvaner.
Med en donation på 1,7 mio. kroner støtter Salling Fondene projektet ”Den store klimadatabase”, hvor CONCITO vil gøre klimaaftrykket fra mere end 500 fødevarer offentligt tilgængeligt.