Danmark kan tjene milliarder på grønne indkøb

Pressemeddelelse
Skatteyderne kan spare penge og dansk erhvervslivs konkurrenceevne øges ved flere grønne indkøb. Desværre er Danmark helt bag af dansen.

Danmark lever hverken op til EU’s anbefalinger eller standarden hos vores nabolande, når det handler om grønne indkøb. Det er en skam, for der er både et stort klimamæssigt og økonomisk potentiale i grønne indkøb, viser en ny rapport fra den grønne tænketank CONCITO. I rapporten gennemgås EU’s og OECD’s anbefalinger, det teoretiske potentiale for offentlige indkøb i Danmark og den praksis, som syv sammenlignelige lande har.

Blandt de syv lande er Danmark i dag det eneste land, der i dag taber på grønne indkøb, især fordi vi ikke stiller krav inden for transportsektoren og bygge-, og anlægssektoren, hvor der er store penge at spare ved at stille krav om større ressourceeffektivitet samtidigt med, at der opnås meget væsentlige miljøgevinster.

De offentlige indkøb i såvel Danmark som i EU udgør 16 % af BNP, og det offentlige er dermed den suverænt største indkøber på markedet. CONCITO vurderer, at de største barrierer for grønne indkøb i Danmark er manglende viden og forbehold fra politisk side. Således vil en større satsning på grønne indkøb ud fra bl.a. engelske erfaringer, hverken koste mere eller tvinge staten til at udvælge enkeltprodukter som vindere (”pick the winners”). Tværtimod er grønne indkøb en af de mest effektive måder at fremme innovation og konkurrence mellem producenter på et frit marked til at skabe de mest grønne produkter.

Videnschef Torben Chrintz fra CONCITO udtaler:

Der er penge i det her. For det første kan vi som skatteydere spare penge ved at det offentliges indkøbere kigger mere på livstidsomkostninger ved et produkt end på den rene indkøbspris. For det andet er grønne indkøb nok den smarteste måde at støtte erhvervslivet på i en grøn retning – fordi man ikke går ind og prøver at udvælge vindere via tilskud fra politisk side, men simpelthen bare efterspørger de rigtige produkter.

Selvom det danske hjemmemarked er relativt lille, signalerer dansk erhvervsliv, at hvis man skal kunne markedsmodne grønne produkter, er det helt afgørende at de hjemlige offentlige indkøb understøtter dem.

Torben Chrintz siger:

Danmark bør opgive frivillighedsprincippet i forhold til grønne indkøb og – ligesom Tyskland nu vælger at gøre - indføre ambitiøse standarder på området, der til stadighed skærpes. En sådan satsning vil være en ægte tre-i-én løsning: Klimaet og miljøet får det bedre, skatteyderne sparer penge og dansk erhvervslivs konkurrenceevne øges.

Yderligere kommentarer:
Videnschef Torben Chrintz 29 89 67 53
Formand Martin Lidegaard 29 89 67 00

 

Relaterede emner