KV21: Hvad du bør vide, før du sætter dit grønne kryds

Byer, Energi, Grønne indkøb, Ungdom, Kommuner, Mobilitet, Uddannelse
kv21
Kommunale politikere har en betydelig indflydelse på, hvordan den grønne omstilling og klimahandling sker helt tæt på landets borgere. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvem der vælges til den næste fireårige periode.

I CONCITO har vi defineret 14 klimakrav, som politikere og kommuner som minimum bør arbejde med. På den måde kan de sikre, at vi får en vellykket omstilling til et klimaneutralt samfund, hvor kommende generationer kan trives godt.

”Kommunerne står overfor en meget stor og vigtig opgave. De har en kæmpe mulighed for at skabe grøn forandring til glæde for os alle sammen. De arbejder ude i virkeligheden, og de har en vigtig opgave i at levere konkrete reduktioner og få os alle med på den nødvendige grønne omstilling,” siger Christian Ibsen, direktør, CONCITO.

Ud af de 14 områder har vi valgt at gå i dybden med fire, som er særligt vigtige for den grønne omstilling lokalt og hvor kommunerne kan spille en vigtig rolle. Det drejer sig om følgende:

Grøn dannelse, uddannelse og beskæftigelse: Den grønne omstilling og konsekvenserne af den globale opvarmning sker, leves og opleves i allerhøjeste grad i kommunerne. Kommunalvalget bør derfor også handle om, hvordan politikerne vil skabe de bedst tænkelige rammer for lokal grøn dannelse, uddannelse og beskæftigelse. Læs mere her:

https://concito.dk/concito-bloggen/kv21-fremtidens-groenne-boern-borgere-arbejdskraft-skabes-kommunerne

Omstilling til grønne indkøb: Kommunerne køber samlet set ind for 100 mia. kr. hvert år. Det er en kæmpestor indkøbsmuskel, hvor kommunerne kan gøre en betydelig forskel ved at træffe klimarigtige valg og på den måde reducere udledningen markant over de kommende år. Læs mere her:

https://concito.dk/concito-bloggen/saadan-kan-kommunerne-reducere-deres-store-klimaaftryk-fra-indkoeb

Reduktion af biomasse: Forbruget af biomasse til el- og varmeproduktion i kommunale forsyningsselskaber er langt højere end, hvad der er klimamæssigt bæredygtigt. Kommunalpolitikerne bør skubbe på for reduktion af biomassen og hurtig indfasning af fremtidens grønne teknologier. Læs mere her:

https://concito.dk/concito-bloggen/kommunalpolitikere-skal-sikre-overgang-til-fremtidens-groenne-energi

Slut med emissionsbiler: Kommunerne bør arbejde målrettet på at omstille trafikken i byer og på land fra sort til grøn. Der er brug for mere klimavenlig mobilitet, så kommunalpolitikerne bør planlægge for en fremtid uden benzin- og dieselbiler og med mere plads til kollektiv trafik og cykler. Læs mere her:

https://concito.dk/concito-bloggen/kv21-kommunerne-boer-vise-emissionsbilerne-vintervejen

Kontakt
Christian
Direktør