Danskerne savner politisk handlekraft på klimaområdet

Pressemeddelelse
Knap halvdelen af danskerne mener, at politikerne skal gøre mere for at imødegå klimaforandringerne, og mange vil gerne gøre en personlig indsats, viser CONCITOs nye klimabarometer.

46 % af vælgerne ønsker, at det parti de stemte på ved sidste valg gør mere for at imødegå klimaforandringerne, og knap hver tredje vælger svarer, at klimaudfordringen vil være et vigtigt tema, når de skal stemme ved næste folketingsvalg. Samtidig mener 42 %, at regeringspartierne og Enhedslisten ”i høj grad” eller ”i nogen grad” udviser klimapolitisk handlekraft, hvilket er et lille fald siden sidste måling i januar 2012.

Det fremgår af den nye udgave af CONCITOs klimabarometer, som måler og analyserer udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen. Selve målingen er foretaget af analysevirksomheden SSI blandt 1061 repræsentativt udvalgte danskere.   

”Set i lyset af regeringens ambitiøse klimamål og den brede energiaftale fra marts 2012, er det bemærkelsesværdigt, at vælgernes tilfredshed med regeringens klimapolitiske handlekraft er faldet. Det ser vi som et udtryk for, at vælgerne ikke stiller sig tilfredse med den politiske indsats, før den i praksis leverer grøn omstilling af Danmarks produktions- og forbrugsmønstre”, siger CONCITOs kommunikationschef Michael Minter.

Herudover viser Klimabarometeret, at mange danskere gerne vil gøre mere for at mindske deres personlige bidrag til udledningen af drivhusgasser, og at der fortsat er potentiale for at forbedre effekten af denne indsats gennem oplysning, økonomiske incitamenter og regulering.

De tre tiltag som efter respondenternes opfattelse betyder mest for danskernes personlige udslip af drivhusgasser er at spare på elforbruget i hjemmet (42 %), energirenovere boligen (35 %) og tage cyklen og den kollektive transport (34 %). Til sammenligning er der kun 20 %, som peger på færre flyture som et effektivt klimatiltag og kun 11 %, som peger på at spise mindre kød som et effektivt klimatiltag.

”Danskerne har fortsat stort fokus på energiforbrug og hverdagstransport, når de skal handle klimavenligt. Til gengæld tæller andre meget effektive tiltag som at spise mindre kød eller at flyve mindre tilsyneladende meget lavt - både i forhold til, hvad danskerne gør og i forhold til, hvilken vægt de tillægger handlingens betydning for klimaet. Der er således fortsat potentiale for at styrke danskernes personlige klimaindsats, gennem bedre oplysning om forskellige aktiviteters betydning for drivhusgasudslippet", siger Michael Minter.

Klimabarometeret kan studeres nærmere på www.concito.dk/klimabarometeret2012

Yderligere oplysninger:

Michael Minter, 26 16 64 14

Foto: Colourbox.dk

Relaterede emner