Stadig stærkere klimaopinion i Danmark

Pressemeddelelse
Hænder i luften
Danskernes bekymring for klimaforandringerne, opbakning til en mere ambitiøs klimapolitik og vilje til at ændre livsstil af hensyn til klimaet er stadig stigende, viser Klimabarometeret 2018.

88 pct. af danskerne betragter i dag de globale klimaforandringer som et alvorligt problem, og andelen, der er bekymrede for, at klimaforandringerne vil være til skade for dem selv i deres levetid er steget fra 41 pct. i 2016 til 48 pct. i 2018. Samtidig bliver det folkelige ønske om en ambitiøs grøn omstilling stadig stærkere. Det ses eksempelvis af, at andelen, der erklærer sig enige i, at den grønne omstilling gerne må koste penge og kraftanstrengelser på kort sigt, er steget fra 70 pct. i 2016 til 75 pct. i 2018.

Denne udvikling fremgår af 2018-udgaven af CONCITOs Klimabarometer, som siden 2010 har målt og analyseret udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen. 2018-målingen er foretaget af analysevirksomheden Analyse Danmark blandt 1076 repræsentativt udvalgte danskere, og måler gennem 27 forskellige spørgsmål danskernes viden og holdning til klimaudfordringen, forventninger til politikerne og egne tiltag til at mindske klimabelastningen.

”Efter et forår med usædvanligt varmt og tørt vejr, klima- og energipolitiske udspil på stribe og politisk kappestrid om, at fremstå som Danmarks grønneste parti, er det naturligt, at klimaudfordringen fylder mere i danskernes bevidsthed. Den stigende klimabevidsthed afspejler sig tydeligt i et ønske fra stadig flere danskere på tværs af politiske tilhørsforhold om større klimapolitisk handlekraft samt betydeligt stærkere opbakning til en ambitiøs grøn omstilling. Dermed giver målingen et stærkt signal til politikerne, der netop nu forhandler ny om en ny energiaftale og i efteråret skal tage stilling til en ny klimaplan", siger CONCITOs direktør Christian Ibsen.

Klimabarometeret 2018 viser også, at mange danskere gerne vil gøre noget for at mindske deres personlige udledning af drivhusgasser. 47 pct. (mod 42 pct. i 2016) svarer nu ja til, at de inden for de seneste tre år har gjort noget med det primære formål at reducere sit eget bidrag til den globale udledning af drivhusgasser. Samtidig svarer 54 pct. (mod 46 pct. i 2016), at det vil være nødvendigt at ændre levevis for at begrænse klimaforandringerne.

”På stort set alle områder, lige fra synet på klimaforandringernes konsekvenser og alvor til behovet for livsstilsændringer, rykker klimaopinionen den rigtige vej, og på nogle områder er udviklingen meget markant. Det lover godt for danskernes fokus på en mere ambitiøs klimapolitik i det kommende folketingsvalg samt viljen til at gøre en indsats selv”, påpeger programleder i CONCITO, Michael Minter.

Rapport
CONCITOs klimabarometer har siden 2010 afdækket danskernes viden og holdninger til en lang række klimaspørgsmål. Dette års undersøgelse viser en stadig stærkere klimaopinion i den danske befolkning, som blandt andet kan aflæses i en fortsat stigende bekymring for klimaforandringerne samt en øget anerkendelse af, at grøn omstilling er en forudsætning for fremtidens vækst og velfærd.
Relaterede emner