Klima kan afgøre folketingsvalget

Pressemeddelelse
Ny måling viser, at danskerne fortsat ser med stor alvor på klimaforandringerne og fortsat ønsker mere handling på området fra de politiske partier.

Det gælder især den yngre del af befolkningen, hvoraf mange skal stemme for første gang til folketingsvalget i efteråret.

Den femte udgave af det såkaldte Klimabarometer, som Danmarks grønne tænketank CONCITO udgiver i samarbejde med analyseinstituttet Interresearch A/S, viser, at langt de fleste danskere opfatter klimaforandringerne som en realitet og fortsat er bekymrede over udviklingen på området. I det nye klimabarometer mener 18 % af den samlede vælgerskare, at klimaforandringerne er det mest bekymrende emne, mens det samme er tilfældet for 23 % af de 18-24-årige vælgere. Klimaforandringerne er dermed det emne, der bekymrer førstegangsvælgerne allermest.

CONCITOs direktør Thomas Færgeman mener, at målingen bør få klimaet højere op på dagsordenen hos politikere og medier i det kommende folketingsvalg:

- Hvis partierne tror, at der ikke kan vindes stemmer på en ambitiøs klimapolitik, så kan de godt tro om igen. Særligt for de unge vælgere er klimaet et afgørende tema, når der skal sættes kryds, og i en tæt valgkamp kan klimapolitikken ligefrem blive en afgørende faktor.

51 % af de 18-24-årige svarer, at klimapolitik er et vigtigt tema for dem, når de skal stemme ved næste folketingsvalg, og 51 % af samtlige vælgere ønsker, at deres parti ville gøre mere for klimaet. Det gælder også de vælgere, der stemte på oppositionspartierne ved sidste folketingsvalg. Blandt samtlige vælgere betragter over 40 % Enhedslisten og SF som de mest handlekraftige partier på klimaområdet, mens mindre end 30 % mener, at regeringspartierne udviser den fornødne handlekraft. Det er dog ikke ensbetydende med, at vælgerne er tilfredse med oppositionens klimapolitik.

- Selvom mange af oppositionspartiernes vælgere opfatter deres partier som de mest handlekraftige på klimaområdet, ønsker flertallet af dem, at partierne ville gøre mere for at imødegå klimaforandringerne. Mellem 39 og 63 % af samtlige partiers vælgere ønsker en mere ambitiøs klimapolitik i deres parti, og særligt de Radikales, Socialdemokraternes og SFs vil se mere handlekraft på området, påpeger Thomas Færgeman.

Yderligere oplysninger:
Thomas Færgeman, 29 89 66 00
Martin Lidegaard, 29 89 67 00

 

Relaterede emner