Ny undersøgelse: Danskerne stadig tændte på klimaet

Pressemeddelelse
På trods af det magre klimatopmøde og den kolde vinter er et overvældende flertal af danskerne stadig overbeviste om alvoren i den globale opvarmning - og klar til at gøre noget ved den. Det viser en omfattende undersøgelse fra den grønne tænketank CONCITO, der bygger på interviews med 1200 repræsentativt udvalgte danskere.

To ud af tre danskere anerkender klimaforandringerne som en realitet, næsten lige så mange er klar til aktivt at ændre livsstil for at forebygge klimaforandringerne, og omkring 90% mener, at både politikere og erhvervsliv har et stort ansvar for at forebygge den globale opvarmning. Klimaet er det enkeltstående tema, der bekymrer flest danskere foran temaer som indvandrere, arbejdsløshed og finanskrise.

Overraskende viser undersøgelsen også, at halvdelen af danskerne ønsker højere grønne afgifter mod en tilsvarende nedsættelse af indkomstskatten, mens kun 33% er imod. Kun 4,5% af de adspurgte har ikke allerede gjort noget for at reducere deres egen udledning af drivhusgasser, selvom mange efterlyser mere information, og et stort flertal især finder det svært at købe klimavenligt ind.

Undersøgelsen viser dog også, at 35% stadig tvivler på, om den globale opvarmning er menneskeskabt, og at 10% ikke tror den er menneskeskabt. Der er en stor spredning i holdninger på baggrund af køn, alder, bopæl, uddannelse og politisk tilhørsforhold. Således er der størst anerkendelse af problemet - og villighed til at gøre noget ved det – blandt unge, kvinder, byboere, veluddannede og vælgere til rød blok.

CONCITOs formand Martin Lidegaard udtaler:
- Samlet set er konklusionen stærkt opløftende: Befolkningen er klar. Nu er det op til de danske politikere og dansk erhvervsliv at gribe bolden. Vi har et enestående potentiale i dette land for at gøre klimasagen til både en miljømæssig, erhvervsmæssig og politisk vindersag.
CONCITO’s undersøgelse er den første udgave af tænketankens klimabarometer, der løbende vil tage temperaturen på den danske befolknings holdning til klimaet.

Yderligere informationer:
Formand Martin Lidegaard: 2989 6700
Direktør Thomas Færgeman: 2989 6600

Relaterede emner