Pengene skal følge CO2-reduktionerne

Debatindlæg
Pengene skal i langt højere grad følge CO2-reduktionerne, hvis det i Danmark og globalt skal lykkes os at forene vækst og klimaindsats. Alle investorer – også pensionskasserne – har en vigtig rolle i at fokusere deres investeringer mod effektive CO2-reduktioner.

Af Christian Ibsen, direktør i CONCITO

I disse uger er der stor fokus på private og institutionelle investorers rolle og ansvar for at investere klimavenligt, eksempelvis ved at trække deres investeringer ud af den fossile energisektor – også kaldet divestment.

Internationalt har organisationen 350.org i nogle år kørt en divestment-kampagne, som har vundet tilslutning fra flere universiteter, byer og prominente personligheder som den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu og FN’s generalsekretær Ban Ki Moon. Sidstnævnte har dog blot opfordret investorer til at mindske investeringerne i fossilt brændstof.

I Danmark har kampagnen Ansvarlig Fremtid sat fokus på emnet og koordineret fremsættelse af forslag på en række pensionskassers generalforsamlinger om, at de skal ”arbejde for at afvikle investeringer i de 100 største kulselskaber snarest muligt og senest inden udgangen af 2018”. Forslaget har i de seneste uger vundet tilslutning på flere generalforsamlinger, og der er flere afstemninger på vej.

For at give et indtryk af størrelsesorden af de investeringer, der er på spil, indbetalte danskerne alene i 2013 over 120 mia. kr. til private pensionsordninger. Det er således meget store beløb, der potentielt kan investeres til gavn for klimaet. Samtidig diskuteres det, hvorvidt klimahensynet står i vejen for investorernes generelle hovedprioritet: at sikre et godt afkast.

Nye opgørelser fra finansvirksomheden FTSE i London viser, at aktieporteføljer uden investeringer i fossile selskaber de sidste fem år har givet bedre afkast end tilsvarende porteføljer med fossile brændsler. Dette viser i hvert fald, at det ikke nødvendigvis vil gå ud over afkastet at investere klimavenligt.

Faktum er dog også, at i en verden, hvor over 80 procent af energiforbruget stadig er fossilt, og hvor verdens energiforbrug vil vokse markant i de kommende årtier, er det afgørende, at investorer og andre bidrager til at rykke alle aktører på markedet i en mere klimavenlig retning og sikre vedvarende og markante reduktioner af den globale CO2-udledning.

En strategi herfor kan være divestment, men det kan også være en strategi, hvor man som investor aktivt indgår i dialog med bl.a. de fossile selskaber om, hvordan de effektivt reducerer deres CO2-udledninger. Et eksempel på sidstnævnte strategi er olieselskabet BP, hvor aktionærerne i sidste uge med 98 procent tilslutning besluttede, at selskabets bestyrelse løbende skal rapportere om og holdes op på selskabets klimaindsats.

Det afgørende er, at der er behov for, at de globale investeringer for alvor drejes i en retning, der understøtter målet om markant lavere CO2-udledninger i de kommende årtier på vejen mod et egentligt globalt lav-emissionssamfund i 2050. Og der er et massivt behov for at opskalere de globale klimainvesteringer. Internationale analyser peger på, at der på verdensplan skal investeres mere end 600 mia. dollars om året i den grønne omstilling i de kommende år, hvis 2 graders-målet skal nås, og selv om der i dag allerede klimainvesteres for op imod 300 mia. dollars om året, er der brug for et markant gearskifte.

Hvis klimainvesteringer i endnu højere grad skal give god økonomisk mening, kræver det imidlertid, at der tages meget væsentlige politiske skridt i mange lande til ambitiøse nationale indsatser og mål. Vel at mærke politiske skridt, der klart markerer retningen for en udvikling med væsentligt lavere udledninger. I den forbindelse er det selvfølgelig interessant, at alle verdens lande mødes til december i Paris for at forsøge at binde disse mange indsatser sammen til en fælles global klimaaftale.

Det billede, der står tydeligt tilbage, er, at alle investorer, og herunder også pensionskasser, bør sikre, at deres investeringer skubber bagpå en ambitiøs omstilling. Og her bør øjnene være stift rettet mod, hvordan investorerne bedst muligt sikrer markante reduktioner i CO2-udledningerne, fx ved omstilling fra den traditionelle produktion og brug af kul til energiproduktion med markant lavere udledninger såsom gas, vedvarende energi og energibesparende teknologi.

Klimaudfordringen påkræver, at investorer tager denne udfordring på sig indenfor alle sektorer, da en markant indsats i både den ”sorte” og den ”grønne” sektor er helt afgørende. Investorernes strategier kan være mange. Det afgørende er, at de på seriøs og transparent vis støtter op om vedvarende og markante CO2-reduktioner i alle dele af erhvervslivet.

--- 

Debatindlæg bragt i Altinget Energi og Klima den 21. april

Foto: Colourbox.dk

Relaterede emner