EU skal prioritere direkte elektrificering for at sikre en konkurrencedygtig industri

Debatindlæg
gas rør industri
Hvor valget til Europa-Parlamentet i 2019 var et klimavalg, ser valget i 2024 ud til at blive et industrivalg med fokus på europæisk konkurrenceevne. EU skal koble de to dagsordener ved at prioritere direkte elektrificering, som både leverer billigere og hurtigere CO2-reduktioner, og forbedrer industriens konkurrenceevne

EU har et behov for at frigøre sig fra afhængighed af energiimport fra andre lande, ikke mindst fra russisk gas.

Heldigvis har industrien gode muligheder for at elektrificere og på den måde komme væk fra gasforbruget og bidrage markant til klimaomstillingen. Industrielle processer står for 20 pct. af CO2-emissionerne i EU.

En del af de processer har behov for innovation og f.eks. CCS-løsninger (CO2-fangst og -lagring) for at finde plads i et klimaneutralt Europa. Det gælder f.eks. cementproduktionen, men rigtig mange industrier har rent faktisk gode muligheder for at elektrificere ganske snart.

Incitamenterne for at finde alternativer til den fossilbaserede industri er efterhånden ved at være på plads med vedtagelsen af et kvotehandelssystem (ETS2) for de industrier, der ikke før har haft fælles europæisk klimaregulering.

Der er således et klart signal om, at fossile brændsler ikke er fremtiden. Men der mangler et andet signal – nemlig et klart signal til industrien, om at elektrificering skal være den absolutte hovedvej til dekarbonisering.

Industrielle varmepumper bør være et oplagt førstevalg for store dele af europæisk industri. For industrielle processer med lavere temperaturer er det allerede en tilgængelig teknologi i dag, og med de rette udviklingsrammer vil varmepumper under 200 grader være kommercielt tilgængelige inden for få år. Og udviklingen med endnu højere temperaturer synes at tage fart.

Elektrificering er smart, fordi vi allerede i dag kan levere strøm baseret på vedvarende energi som sol og vind. Oven i det vil elektrificering ofte medføre effektivitetsgevinster, da en elbaseret løsning som f.eks. en industriel varmepumpe er tre gange mere effektiv end det fossile alternativ.

Manglende opmærksomhed

Generelt set har elektrificering som prioriteret strategi for dekarbonisering ikke fået den opmærksomhed, det fortjener.

Det er ofte nye teknologier som carbon capture and storage (CCS) og produktion og brug af brint som energiinput, der løber med overskrifterne.

Det er også essentielle områder at få udviklet, hvis vi skal have de allertungeste dele af industrien med ind i et nettonulsamfund. Men hvis ikke den rejse skal blive unødvendig dyr for europæisk industri, så er det vigtigt, at industrien effektiviserer og elektrificerer først.

Med de rammer, virksomhederne har i dag – og den manglende specifikke retning for dekarbonisering af industrien – risikerer vi, at industrien forpasser muligheden for en klog omstilling til varmepumper og direkte elektrificering.

I stedet kan man i omstillingsprocessen blive fristet til at satse på f.eks. gas, fordi det her og nu ses som en billigere løsning. Bl.a. fordi en varmepumpe er dyrere at anskaffe, men mere effektiv i drift. Eller at kommercialiseringen af varmepumper til lidt højere grader går for langsomt, fordi der ikke er tilstrækkelig fokus på markedsskabelsen.

Mere fokus

En seriøs elektrificering af europæisk industri kræver, at det bliver et reelt fokusområde. Der skal sættes ind over for direkte elektrificering med samme entusiasme, fokus og incitamenter som over for andre teknologier, der er nødvendige for at nå EU’s nettonulmålsætninger.

Det er et oplagt område, hvor vores nye europaparlamentarikere kan gå forrest og understøtte den mest fornuftige dekarbonisering og sikre den langsigtede konkurrenceevne. Og der skal tænkes mere ambitiøst end f.eks. en action plan for varmepumper.

Vi har brug for lovgivning og incitamenter, de sikrer, at vi i EU får en målrettet, fornuftig dekarbonisering, der fokuserer på at få industrien effektiviseret og elektrificeret, i det omfang det er muligt. Grundlæggende skal elektrificering ses som hovedløsningen, mens andre løsninger kun skal bruges, når elektrificering ikke er mulig.

Det skal naturligvis følges af tilsvarende udbygning af den grønne energiproduktion og ikke mindst energiinfrastrukturen i Europa.

Med et mere strategisk fokus på elektrificering først skal vi sørge for at adressere de oplevede barrierer, og der bør være et bedre incitament til at være firstmover, så de gode eksempler på elektrificerede processer bliver flere. Ved at dekarbonisere klogt med fokus på direkte elektrificering kan vi få gjort europæisk industri fremtidssikret og konkurrencedygtig, mens vi få reduceret CO2-udledningerne her og nu.

Debatindlæg bragt i Børsen d. 17. maj 2024.

Kontakt
Nethe
Programchef, Energi, Bygninger og Industri