Ny hvidbog: Klimaaftrykket fra danskernes forbrug skal mindskes markant

I takt med at Danmarks territoriale udledninger reduceres, vil de udledninger, der forekommer uden for Danmarks grænser på baggrund af vores forbrug, udgøre en relativt større del af vores samlede klimaaftryk.

Der er derfor et stigende behov for, at disse udledninger adresseres. Hvor klimaomstillingen de senere årtier har fokuseret på energisystemer og tiltag fjernt fra borgernes hverdag, så vil næste fase byde på en række beslutninger tæt på borgernes hverdag. Beslutninger, som både skal træffes af borgere i de fællesskaber, som de indgår i, af arbejdspladser og civilsamfundsorganisationer samt af myndigheder og politikere i kommuner, regioner og Folketinget.

Deltager Danmarks og CONCITOs anbefaling til reduktionsmål for Danmarks forbrugsbaserede drivhusgasudledning er derfor:

For at skabe rammerne for den næste afgørende fase af klimaindsatsen bør man både på Christiansborg og i landets byråd, som en indikativ målsætning, sigte efter en halvering af udledningerne fra danskernes forbrug senest i år 2030 - eller en reduktion på 60% i år 2035 - i forhold til niveauet i år 2020.

For at næste fase af Danmarks omstilling mod bæredygtighed kan lykkes på demokratisk og retfærdig vis, med en sådan målsætning for øje, kræver det en dyb og bred folkelig deltagelse med både nationale og lokale handlingsfremmende samtaler, aktiviteter og fællesskaber.

Formålet med denne hvidbog, er at bidrage til en kvalificering af relevante aktørers beslutningsgrundlag og tilgængelige virkemidler. På baggrund af den nyeste praksiserfaring og forskning, introducerer vi en helhedsorienteret tilgang til bæredygtig omstilling, der indebærer et fordelt ansvar for handling og forpligtende samarbejder i partnerskaber.

Bilag

Relaterede emner
Ekspert
Charlotte Louise Jensen
Seniorkonsulent, Fødevarer og Forbrug