Hverken grøn eller sort

Debatindlæg
Replik på kritik af CONCITOs holdning til skifergas i Nordjyske Stiftstidende.

Af Torben Chrintz, videnschef i CONCITO

Efter at Nordjyske (8.11.) skrev om CONCITOs holdning til skifergas, har der været flere reaktioner i avisen. Senest 21.11. fra Dansk Fjernvarmes formand Uffe Bro. 

Lad det være sagt med det samme, at vi ikke brød os om overskriften " Tænketank anbefaler skifergas i Danmark". Det skyldes, at vi ikke anbefaler skifergas i Danmark, men alene ser et potentiale under særlige forudsætninger. En af disse er netop, at man sikrer sig, at skifergassen fortrænger den endnu mere klimaskadelige kul og olie, ikke bare i Danmark, men også i Europa og resten af verden. 

Potentialet for på kort sigt at nedbringe udslippet af drivhusgasser i verden ved at bruge gas i stedet for kul og olie er særdeles stort. Og i en verden, som ifølge de seneste prognoser fra FN, Verdensbanken, Det Internationale Energiagentur og Det Europæiske Miljøagentur har kurs mod katastrofale klimaforandringer, synes vi ikke man kan tillade sig den luksus at skelne mellem fine og mindre fine virkemidler. 

Det er rigtigt, at Danmark har besluttet at udfase brugen af kul inden 2030 ( ikke 2020, som UB skriver), og det bakker vi 100 % op om. Men ifølge energiaftalen skal dette bl. a. ske ved kraftigt udvidet brug af biomasse. Den er imidlertid ikke CO2-neutral, og det er vores faglige vurdering, at en så udstrakt brug af biomasse, som Danmark har planer om nu, blot risikerer at gøre ondt værre. 

Med hensyn til geotermiske boringer, har Energistyrelsens vejledning om miljøvurdering af disse stort fokus på de risici, der er i forbindelse med grundvandsforurening ved både etablering og drift. Det skyldes bl.a., at det vand, man pumper op og pumper ned igen, normalt har et meget højt indhold af salt og ofte også diverse metaller m.m. i koncentrationer, der gør dem stærkt sundhedsskadelige og derfor uønskede i de højere liggende ferske grundvandsmagasiner. 

Det er ikke ensbetydende med, at man ikke skal lave geotermiske boringer. For man kan godt håndtere de risici, der er forbundet med dem. Det samme mener vi også er gældende for boringer efter skifergas - ellers vil de ikke blive tilladt efter den danske miljølovgivning. 

Afslutningsvist vil jeg indrømme, at det måske kan virke paradoksalt, at en grøn tænketank ikke per definition er negativ over for skifergas. Men i sager som denne er CONCITOs berettigelse netop, at vi på et sagligt grundlag tør udfordre etablerede sandheder, som står i vejen for mulige løsninger på klimaudfordringen.

---

Debatindlæg bragt i Nordjyske den 28. november 2012.

Foto: Colourbox.dk

Relaterede emner