18 bud på mindre madspild i fødevaresektoren

Pressemeddelelse
Konference om det skjulte madspild

Det er ikke kun den aktuelle frygt for VTEC-bakterier i grøntsager, der får tonsvis af gode madvarer til at gå til spilde. Hvert år spildes der i Danmark omkring 300.000 ton spiselige fødevarer fra jord til butik på grund af uhensigtsmæssige vaner, regler og handelsmønstre, og det belaster klimaet helt unødigt.

Danmarks grønne tænketank CONCITO udgiver i dag en rapport om, hvor og hvorfor fødevaresektorens madspild finder sted, og hvad der kan gøres ved det. Rapporten er resultat af et projekt om det skjulte madspild, som CONCITO har udført i samarbejde med Fødevareministeriet og viser bl.a., at det samlede madspild i fødevaresektoren faktisk er større end madspildet i husholdningerne.

- I dag er der en stigende bevidsthed i befolkningen om, at udsmid af mad er spild af dyrebare naturressourcer, og at vi alle bør blive bedre til at få tømt køleskabet i tide og spise op. Men det største madspild sker overraskende nok inden madvarerne overhovedet ender i indkøbskurven eller fordi de netop ikke ender i indkøbskurven. Derfor er det yderst relevant at styrke indsatsen mod madspild i fødevaresektoren, siger projektleder Michael Minter.

På grundlag af adskillige interviews, tre workshops og en velbesøgt konference med fødevareministeren som vært, peger CONCITO på 18 konkrete handlinger som primærproducenterne, fødevareindustrien, detailhandlen og myndighederne bør arbejde videre med i de kommende år.

- Efter vores gode og konstruktive dialog med fødevaresektoren har vi identificeret 18 huller i kæden fra jord til butik, hvor det nu er op til de forskellige aktører at slå bolden i. Det gælder blandt andet en øget indsats for markedsføring og salg af frugt og grønt i flere forskellige størrelser, rabat på varer, der nærmer sig udløbsdato og en bedre udnyttelse af det uundgåelige madspild til biogas, forklarer Michael Minter.

Alle 18 forslag kan læses i rapporten ”Det skjulte madspild – kortlægning og handlingskatalog”.

Projektet er gennemført med støtte fra Promilleafgiftsfonden og Fødevareministeriet.

Yderligere oplysninger:
Projektleder Michael Minter, 26 16 64 14

Relaterede emner