20 danske kommuner går forrest i kampen mod klimaudfordringerne

DK2020
Middelfart Rådhus

Den første DK2020 workshop finder sted i Middelfart.

20 kommuner skal udvikle topambitiøse klimaplaner med inspiration fra verdens førende byer på området. De 20 kommuner er udvalgt til det danske klimaprojekt DK2020, som har til formål at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål i Danmark. Realdania står sammen med C40 og CONCITO bag projektet, som CONCITO er sekretariat for.

Der er både store, mellemstore og små kommuner i mellem. De ligger fordelt over hele landet og tæller landkommuner, kystkommuner og bykommuner. Og så har de vidt forskellige udfordringer og mål, når det gælder kommunal klimaplanlægning.

Fælles for de 20 udvalgte kommuner i DK2020 er, at de vil sætte turbo under klimaambitionerne, og at de nu skal i gang med at udvikle klimaplaner og -indsatser, der lever op til Parisaftalens mest ambitiøse målsætning om at stræbe efter at begrænse den globale temperaturstigning til under 2°C, og så tæt på 1,5°C som muligt.

De udvalgte kommuner er valgt til DK2020 projektet blandt 31 ansøgere og tæller:

Albertslund Kommune

Høje-Taastrup Kommune

Randers Kommune

Allerød Kommune

Jammerbugt Kommune

Roskilde Kommune

Assens Kommune

Køge Kommune

Samsø Kommune

Fredericia Kommune

Lejre Kommune

Sønderborg Kommune

Frederiksberg Kommune

Lemvig Kommune

Vejle Kommune

Frederikshavn Kommune

Lolland Kommune

Aarhus Kommune

Helsingør Kommune

Middelfart Kommune

 
DK2020

Klimaudfordringer skal løses med samarbejde
”Det er godt at se, at så mange forskelligartede danske kommuner tager ansvar for klimaet og vil være med i et projekt som DK2020. Der er stærkt brug for samarbejde på tværs af både Danmark og verdens byer, hvis vi skal løse de enorme klimaudfordringer, vi står overfor. Med DK2020 får danske kommuner mulighed for at lade sig inspirere af de bedste klimaløsninger i verden, og de bedste danske løsninger kan komme ud til resten af verden. Vi glæder os meget til at se resultatet af danske kommuners ambitiøse klimaarbejde”, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania. 

Kommuner lærer af hinanden
En del af DK2020 vil foregå som såkaldt ’peer-learning’, hvor de udvalgte kommuner får mulighed for at lære af hinanden og udveksle løsninger og erfaringer med andre deltagende kommuner. Samtidig får kommunerne teknisk hjælp og sparring fra C40 og CONCITO til at udvikle, opdatere og tilpasse klimaarbejdet, så det lever op til C40s standard for klimaplanlægning.

Kommunernes klimaplaner vil bl.a. indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive klimaneutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål for reduktion af drivhusgasser i perioden. Planerne skal samtidig indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne ruster borgerne mod klimaforandringernes konsekvenser og fx minimerer risikoen for klimarelaterede oversvømmelser.

De 20 kommuner mødes første gang til DK2020 introduktionsworkshop i Middelfart den 23. maj.