46 danske kommuner sætter turbo på den lokale klimaindsats

Artikel
Danske kommuner skriver verdenshistorie

Foto: Claus Bjørn Larsen

Ballerup, Viborg, Odense, og Hjørring har sammen med 42 andre kommuner netop fået at vide, at de kan sætte fuldt blus på den lokale klimaindsats. De 46 kommuner skal som deltagere i projektet ”DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark” i gang med at udvikle klimahandlingsplaner, der er så ambitiøse, at de lever op til Parisaftalen.

De 46 kommuner har sat sig et klart klimamål om, at de senest i 2050 vil være netto nul-udledende af drivhusgasser. Vejen derhen går gennem en topambitiøs, lokal klimahandlingsplan, som også skal vise, hvordan kommunerne tilpasser sig til klimaforandringerne. 

”Kommunernes interesse for at deltage i projektet har været overvældende og vi ser meget frem til det fremtidige samarbejde”, siger seniorkonsulent Inge Nilsson fra CONCITO, der er overordnet projektsekretariat og videnspartner i projektet. 

”Vi har siden 2019 arbejdet i et pilotprojekt med 20 kommuner, og med de nye 46 kommuner har projektet potentiale til for alvor at styrke den lokale klimaindsats i Danmark”, understreger hun. 

Samme standard som i C40 bynetværket
Kommunerne kommer til at arbejde med den samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det internationale bynetværk C40. 

Parterne bag – foreningen Realdania, KL og landets fem regioner – kunne i september løfte sløret for det nye klimapartnerskab under navnet "DK2020 –Klimaplaner for hele Danmark". Her inviterede de samtlige af landets kommuner til at udvikle klimaplaner med et ambitionsniveau, der matcher Parisaftalen. Siden har 46 kommuner fra hele landet meldt sig klar i den første ansøgningsrunde. I 2021 åbner endnu en ansøgningsrunde, så flere kommuner kan være med.

For at en kommunal klimaplan flugter med Parisaftalen, skal alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning håndteres. Der skal sættes klare mål og beskrives, hvordan de indfries. Det gælder både for reduktion af drivhusgasudledning og for klimatilpasning. Derudover skal klimaplanen forankres bredt i kommunen for at sikre, at alle relevante sektorer, aktører og forvaltninger bliver bragt i spil, men også for at klimaindsatsen integreres bredt i kommunens arbejde.

Kommunerne får sparring fra geografiske organiseringer
De 46 kommuner, der nu skal i gang med arbejdet, er Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Furesø, Fredensborg, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Syddjurs, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.

Undervejs i arbejdet med klimaplanerne kan kommunerne hente faglig sparring og rådgivning fra fem nyoprettede geografiske organiseringer – en i hver region. Her vil faglige medarbejdere fra KL’s Kommune Kontakt Råd, fra landets fem regioner og fra relevante lokale operatører så som Gate21 og Business Region North rådgive de nye kommuner i DK2020 og facilitere arbejdet med at udvikle klimaplaner. CONCITO er videnspartner for organiseringerne og understøtter blandt andet arbejdet med analyser, oplæg og faglige bidrag.

46 kommuner har meldt sig: Nu skal de lave lokale klimahandlingsplaner efter internationale standarder

Læs mere om ”DK2020 – klimaplaner for hele Danmark”

Projektet bygger på erfaringerne fra et pilotprojekt, hvor 20 danske kommuner er i gang med at udvikle pariskompatible klimaplaner. Som en del af pilotprojektet har CONCITO udarbejdet en kortlægning af kommunernes klimaplanlægning. Pilotprojektet startede i maj 2019 og afsluttes primo 2021.

 

 

Kontakt
Inge
Sekretariatschef