Byerne som kraftcentre for den grønne omstilling

Debatindlæg
De globale aftaler er ikke nok. Byerne skal gå forrest og være kraftcentre for den grønne omstilling.

Af Susanne Krawack, chefkonsulent i CONCITO

Det er efterhånden vanskeligt at være optimistisk i troen på, at forhandlingerne om en global klimaaftale i FN vil løse klimaudfordringen. Rækken af FN’s årlige klimatopmøder siden Kyoto i 1997 er afsluttet uden nye, bindende aftaler.

I dag står det klart, at klimaudfordringen ikke løses alene ved handling på internationalt og nationalt niveau. Det er på tide at erkende, at forandringen også skal komme fra det lokale niveau. Kommuner, virksomheder og borgere bør i fællesskab udvikle byerne til kraftcentre for den grønne omstilling.

Eksperterne er enige om, at vi skal gribe til handling nu, hvis vi vil undgå temperaturstigninger på mere end de to grader, som vi rådes til at holde os indenfor. Desværre kniber det stadig med konkrete handlinger til for alvor at reducere CO2-udledningen.

Budskabet må derfor være, at vi hverken behøver eller kan vente på, at der på de årlige COP-møder måske tages beslutninger om, hvordan vi skal handle i forhold til den globale klimaudfordring. Vi kan lige så godt starte her hos os selv, og med os selv. Det er på høje tid, at byerne går foran med at vise, at det kan lade sig gøre at reducere CO2-udledningen.

Med billederne af stormen Sandys raseren i Caribien og på USA's østkyst, blev vi igen mindet om, at klimaforandringerne er i fuld gang. Efter en tørrere sommer end nogensinde i USA kom den stærkeste storm i mands minde. Og det bliver sagt nu, at det er klimaforandringer, der gør udsvingene i vejret så voldsomme.

Alle gør en indsats

Herhjemme har vi høje klimamålsætninger, men hvis man ser på den gennemsnitlige danske forbrugers globale CO2-fodaftryk, er vores klimapåvirkning blandt de højeste i verden. Vi har en ambitiøs energiaftale, men der er stadig mange skridt, vi ikke ved, hvordan skal tages. Og her er det uomtvisteligt nødvendigt, at alle gør en indsats: Energisektoren, som i høj grad styres af staten; Byggeriet, som har mange ejere, og hvor der er et kæmpe potentiale for at reducere klimagasudledningerne – og endelig; Transportsektoren, som er den sektor, der har stigende aktivitet, på nær når den økonomiske krise for alvor kradser.

Det er derfor tre væsentlige sektorer som Transform2012-konferencen tager fat i den 21.–22. november. Og hvis disse sektorer skal realisere potentialet for bedre energiøkonomi og drivhusgasreduktion i byerne, skal der ændres praksis.

Heldigvis er kommunerne i gang. Der er sat masser af projekter i værk, der er isoleret bygninger efter ESCO-modellen, og det er demonstreret, hvordan sol kan give huset energi. Der er forsøg med at skabe andre transportløsninger end 'hver mand sin bil', og der er peget på behovet for en strategisk energiplanlægning. Det er alt sammen initiativer, der er helt nødvendige for den omstilling, der står foran os – og der skal meget mere til.

Det Internationale Energiagentur, revisionsfirmaet PwC og folk med kendskab til den næste store rapport fra FN's klimapanel IPCC siger, at det ser meget alvorligt ud. Hvis vi vil have en klode til vore børn og børnebørn, skal vi komme i gang med omstillingen nu.

Hidtil uset udfordring

I en ny rapport fra november 2012 forklarer PwC, at mens klimaeffektiviteten globalt blev forbedret med 0,8 procent i perioden 2000-2011, skal den frem mod 2050 forbedres med 5,1 procent om året, hvis vi skal have en chance for at holde den globale opvarmning under 2 grader. Det svarer meget godt til CONCITO's egen vurdering i vores Annual Climate Outlook 2012, som viser, at Danmark, hvis det lykkes at opfylde regeringens mål om 40 % reduktion af drivhusgasudledningen inden 2020, fortsat skal reducere drivhusgasudledningen med hele 4,3 procent om året efter 2020. 

Globalt, nationalt og lokalt står vi over for en udfordring af hidtil uset omfang i forhold til den måde vi producerer, bor og transporterer os på i byerne. Der er allerede nu mange tekniske løsninger på udfordringen, og byerne har masser af viden om, hvad der virker. Hvis vi realiserer byernes rolle som kraftcenter i den grønne omstilling, kan vi håbe på, at vi kun skal justere vores livsform en smule og lade den vedvarende energi og de teknologiske løsninger hjælpe os godt på vej. Mange af de løsninger vil komme i fokus på Transform2012-konferencen, og med dem i bagagen og et lokalt engagement i at løse klimaudfordringen kommer vi nok længere end ad FN-sporet. Jeg vil i hvert fald ikke turde satse på, at de globale aftaler alene er nok til at klare udfordringerne.

---

Kronik bragt i Kommunen den 11. november 2012

 

Transform2012 er en konference om byernes grønne omstilling med kommunerne i førersædet. Bag konferencen står Gate 21, Region Hovedstaden, projekterne Plan C, Formel M, Energi Øresund, Urban Transition og Albertslundkonceptet. CONCITO medvirker som policy partner. Transform2012 foregår i København d. 21. og 22. november 2012. Læs mere på www.transform2012.dk

Foto: Gate 21

Relaterede emner