Bygninger

27 %
af de globale CO2 udledninger stammer fra energiforbrug i bygninger, fx opvarmning og køling,
10 %
af de globale CO2 udledninger stammer fra produktionen af byggematerialer såsom cement, tegl og stål.

37% af de globale drivhusgasudledninger kan knyttes til de bygninger, vi bor og lever i. Dermed er bygninger en af de helt store klimasyndere. 

Bygningernes klimaaftryk findes især i den CO2, der udledes i forbindelse med produktionen af byggematerialer samt den energi, der bruges til bygningers drift. 

Vi bliver flere og flere mennesker i verden, der alle skal have tag over hovedet. Derfor er der i høj grad brug for et bæredygtigt byggeri, og her skal Danmark gå forrest.  

Der skal indføres skrappere bæredygtighedskrav til byggeriet, så der sikres et fornuftigt materialevalg og energieffektive bygninger. Byggepladsernes fossile energiforbrug skal ned, og mere klimavenlige materialer og praksisser skal udbredes. 

Samtidig bør der være øget fokus på at renovere og transformere bygninger fremfor at rive ned og bygge nyt. Boligejere bør have fokus på at energirenovere og begrænse energiforbruget i hjemmet mest muligt – af hensyn til privatøkonomien og ikke mindst klimaet. 

Der er behov for mere bæredygtige metoder og tankegange i både byggebranchen, hos bygherrer og boligejere samt de rette rammevilkår, hvis vi skal komme i mål med en omstilling til mere bæredygtige bygninger og byggeprocesser. 

Ekspert

Michael H. Nielsen
Michael H. Nielsen
Seniorrådgiver, Energi og Bygninger