CO2-aftrykket fra beton i byggeriet vil ændre sig

Bygninger, Bæredygtigt byggeri, Byggematerialer
byggeri
Den beton der anvendes i byggeriet, vil fremadrettet skulle have et lavere CO2-aftryk end i dag, og forventes på sigt at kunne blive CO2-neutral. Ligesom det også forventes at mængden af beton vil blive reduceret gennem optimering af materialeforbruget.

Der er kommet et langt større fokus på klimapåvirkningen fra de materialer, vi bygger med, som beton. Det skyldes, at byggematerialers klimapåvirkning i Danmark vurderes at udgøre 50-80 % af den samlede klimapåvirkning for et nybyggeri sammenlignet med driftsenergiforbruget. Vores klimamål nås således ikke uden et markant større fokus på at nedsætte klimaaftrykket fra vores bygninger

Beton er det mest anvendte byggemateriale i verden, og forbruget forventes at stige globalt set. Ikke mindst for at møde det store behov for boliger og infrastruktur i blandt andet Asien, Afrika og Sydamerika. Samtidig bidrager produktionen af især cement til betons CO2-udledning og der er en række miljømæssige konsekvenser knyttet til fremstillingen af beton. 

Det anslås, at den globale cementproduktion alene bidrager til ca. 7 % af verdens totale CO2-udledning. Og det forventes, at den globale cementproduktion vil stige fra det nuværende niveau på 4,4 til 7,0 mia. tons/år i 2050. En vigtig forudsætning for udviklingen af beton med en lavere klimabelastning er, at der også findes løsninger til fremstilling af cement med et lavere klimaaftryk – og på sigt CO2-neutral cement.

Det øgede fokus på byggematerialers CO2-aftryk ses også i ’Strategien for bæredygtigt byggeri’ fra marts 2021. Her er der aftalt bindende krav til den maksimale CO2-udledning pr. m2 pr. år for nybyggeri over 1000 m2 fra 2023. Endvidere er der lagt op til en trinvis stramning af CO2-kravene frem mod 2029.

Beton med markant reduceret CO2-aftryk

Det forventes som følge af de nye CO2-krav, stigende CO2-kvotepriser og en høj potentiel CO2-afgift, at der udvikles beton og cement med et markant reduceret klimaaftryk i forhold til i dag. Dertil ventes et skift til en anvendelse af materialer med en lavere klimabelastning, hvor det er muligt at erstatte nuværende mere klimatunge materialer.

Reduktionen af CO2-aftrykket fra beton forventes blandt andet at ske via:

  • Anvendelse af nye cementtyper med reduceret CO2-aftryk, og på sigt CO2-neutral cement som følge af CO2-fangst og lagring
  • Optimering af cementindholdet i betonproduktionen gennem receptoptimering, så mængden af cement kan nedsættes
  • Optimering af materialeforbruget via nye designmetoder, samarbejdsformer, lettere konstruktionsbeton mv. så mængden af beton i bygningen kan nedsættes.

Genbrug og genanvendelse

Udover klimapåvirkningen genereres også store mængder af affald fra byggeriet. 35 % af al affaldsproduktion i Danmark kan relateres til byggeriet. En anvendelse af beton der er både mindre klima- og miljøbelastende, indebærer derfor også et fokus på en høj grad af genbrug og genanvendelse af beton. Både for at minimere mængden af affald, men også for at reducere forbruget af naturlige ressourcer.

I et nyt fremsynsnotat, kan du læse mere om forventningerne til ”Anvendelse af beton i byggeriet” både i forhold til den nødvendige reduktion af klima- og miljøpåvirkningen fra beton, men også i forhold til råstofforbrug, CO2-lagring i beton, beton som termisk lager og så videre.

Notatet er udarbejdet i regi af projektet Bygninger og Grøn Omstilling.